8 Kereta Maserati Terbaru 2024 | New Launching

JenisKereta.com – Kereta Maserati Terbaru 2024 adalah simbol kenderaan mewah yang mahal dan bergaya kerana ia memang begitu.

Pembuat kereta terkenal dari Itali ini mempunyai sejarah yang panjang dan berkait rapat dengan Ferrari, namun kini dimiliki oleh Stellantis.

Reka bentuk dramatik dan prestasi memukau masih menjadi ciri utama dalam barisan kenderaan kecil mereka.

Ini termasuk model sederhana seperti sedan Ghibli yang elegan dan crossover Levante yang bergaya sebagai model permulaan yang memakai lencana trident ikonik syarikat.

Kereta sukan GranTurismo yang mewah dan sedan Quattroporte yang mewah ditujukan kepada pelanggan yang paling kaya.

1. Maserati Ghibli 2024

kereta maserati terbaru 2024 maserati ghibli 2024
Maserati Ghibli 2024

Senarai kereta Maserati terbaru 2024 di Malaysia yang pertama ialah Maserati Ghibli 2024.

Masa untuk Ghibli berkuasa V-8 akan berakhir, dan untuk memperingati detik itu, Maserati akan memperkenalkan trim istimewa Trofeo 334 Ultima yang hadir dengan elemen gaya khas yang membezakannya dari kereta berkuasa V-6.

Model V-6 masih diteruskan dalam trim Modena, yang untuk tahun 2024 akan mendapat roda baru berukuran 21 inci, angkup brek berwarna merah, tempat duduk sukan dengan jahitan merah, serta kemudahan standard.

Seperti tempat duduk depan yang mempunyai ventilasi, sistem stereo Harman/Kardon, dan pelapis kulit hitam.

Trofeo 334 Ultima hadir dengan enjin V-8 berkembar turbo berkuasa 572 hp dan mempunyai cat biru istimewa yang dinamakan Scià di Persia, trim luar gentian karbon, dan lambang 334 khas pada rekaannya.

Walaupun Maserati belum mengesahkannya, kami mengesyaki bahawa tahun 2024 akan menjadi tahun model terakhir untuk sedan sukan permulaan ini.

Nama Ghibli mungkin akan dihidupkan kembali pada masa akan datang, namun kami menjangka ia tidak menjadi sebahagian daripada pelan penyegaran semula jenama yang termasuk kereta sukan MC20, coupe GranTurismo generasi baru, dan SUV Grecale baru.

2. Maserati GranCabrio 2024

kereta maserati terbaru 2024 maserati grancabrio 2024
Maserati GranCabrio 2024

Senarai kereta Maserati terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Maserati GranCabrio 2024.

Walaupun Maserati GranCabrio secara teknikalnya adalah model baharu, ia sebenarnya adalah versi drop-top dari GranTurismo coupe yang kembali ke pasaran pada akhir tahun 2023 sebagai model 2024.

Bahagian atasnya boleh didapati dalam lima warna yang berbeza untuk melengkapi pilihan enam warna badan standard: Bianco Astro, Nero Assoluto, Blu Modena, hijau metalik, Grigio Incognito, dan Grigio Maratea Matte.

Sebagai Maserati, terdapat juga senarai luas warna tersuai yang tersedia untuk personalisasi.

Maserati terkenal dengan perhatian mereka terhadap butiran, dan ini terbukti dalam pelbagai pilihan warna tersuai yang ditawarkan.

Para pelanggan boleh memilih dari senarai luas warna eksklusif untuk menjadikan GranCabrio mereka benar-benar unik dan mencerminkan keperibadian mereka.

Kesimpulannya, Maserati GranCabrio adalah gabungan sempurna antara kecanggihan dan warisan, menawarkan pilihan personalisasi yang luas untuk memenuhi kehendak setiap individu.

Dengan rekaan yang memukau dan prestasi yang tiada tandingan, GranCabrio pasti akan menarik perhatian di mana sahaja ia berada.

3. Maserati GranTurismo 2024

kereta maserati terbaru 2024 maserati granturismo 2024
Maserati GranTurismo 2024

Senarai kereta Maserati terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Maserati GranTurismo 2024.

GranTurismo akan menjadi model serba baharu apabila ia mula dijual pada tahun 2023, menandakan kemunculan semula nama yang hilang dari barisan Maserati selepas tahun model 2019.

Kereta sukan GranTurismo telah membuat kemunculan semula yang gemilang untuk tahun model 2024, dengan penampilan baharu yang menakjubkan yang menggabungkan reka bentuk Maserati lama dan baharu.

Bersama dengan kereta sukan MC20 dalam barisan Maserati, GranTurismo ditawarkan dengan versi detuned dari enjin Nettuno twin-turbo V-6 yang sangat berkuasa.

GranTurismo juga ditawarkan dalam model elektrik sepenuhnya yang dipanggil GranTurismo Folgore, yang kami ulas secara berasingan.

Kami juga menjangkakan versi convertible yang dipanggil GranCabrio akan dikeluarkan, tetapi mungkin tidak sehingga tahun model 2025.

4. Maserati GranTurismo Folgore 2024

maserati granturismo folgore 2024
Maserati GranTurismo Folgore 2024

Senarai kereta Maserati terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Maserati GranTurismo Folgore 2024.

GranTurismo Folgore akan menjadi model terbaru dari jenama Maserati apabila ia dilancarkan ke pasaran.

Model ini akan mengikuti versi GranTurismo yang menggunakan enjin petrol, tetapi dijangka akan sampai ke pengedar sebelum akhir tahun 2023.

Revolusi kenderaan elektrik (EV) terus berkembang apabila pembuat kereta Itali, Maserati, memasuki pasaran kenderaan elektrik, bermula dengan varian EV dari SUV kecil Grecale yang baharu dan seterusnya dengan kereta sukan GranTurismo Folgore 2024 ini.

Semua kenderaan elektrik Maserati akan menggunakan nama Folgore, yang bermaksud “kilat” dalam bahasa Itali.

GranTurismo Folgore menjanjikan pecutan yang sangat pantas sesuai dengan namanya yang berkuasa tinggi.

5. Maserati MC20 2024

maserati mc20 2024
Maserati MC20 2024

Senarai kereta Maserati terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Maserati MC20 2024.

Berita besar bagi tahun 2024 ialah pengenalan koleksi Fuoriserie Essentials ke dalam barisan Maserati MC20.

Program penggayaan tersendiri ini disusun oleh “select tastemakers and friends of the trident”.

Di mana Maserati telah menjemput duta jenama global, David Beckham, untuk menerapkan citarasanya ke dalam Maserati MC20 Coupé dan MC20 Cielo convertible 2024.

Hasilnya termasuk kemasan luaran biru “Night Interaction” yang dipadankan dengan dalaman berwarna tan yang dikatakan diilhamkan oleh coupe klasik Maserati Ghibli 1967.

Serta kemasan luar hijau gelap “Verde Royale” dengan upholsteri kulit coklat hangat yang diilhamkan oleh Maserati Quattroporte Royale 1986.

Kedua-dua model ini turut disertai dengan plat dalaman peringatan yang mendokumentasikan keistimewaan mereka.

Walaupun hanya 50 unit akan wujud di seluruh dunia, MC20 juga memperkenalkan edisi terhad Notte.

Notte—yang bermaksud “Malam” dalam bahasa Inggeris dicipta untuk meraikan sejarah Maserati.

Pakej penampilan yang dramatik ini disajikan dalam cat hitam matte dan diberi logo emas putih, menggantikan perak.

Dari segi mekanikal, MC20 Coupé dan MC20 Cielo convertible tetap tidak berubah.

6. Maserati Grecale 2024

maserati grecale 2024

Senarai kereta Maserati terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Maserati Grecale 2024.

Maserati Grecale diperkenalkan tahun lalu sebagai model baharu, dan untuk tahun 2024, ia tidak mengalami banyak perubahan.

Semua varian kini hadir dengan roda stereng yang direka semula sedikit, manakala model Modena mendapat reka bentuk roda baharu yang boleh dipilih sebagai pilihan.

Tahun ini, Maserati telah melancarkan program kustomisasi yang dinamakan Program Personalisasi Fuoriserie.

Program ini memberi peluang kepada pembeli untuk memilih pelbagai pilihan cat, roda, dan dalaman yang lebih banyak ketika mereka merancang Grecale mereka.

Ini membolehkan pembeli untuk benar-benar menyesuaikan kereta mereka mengikut citarasa dan keperluan mereka sendiri.

7. Maserati Grecale Trofeo 2024

maserati grecale trofeo 2024
Maserati Grecale Trofeo 2024

Senarai kereta Maserati terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Maserati Grecale Trofeo 2024.

Untuk tahun kedua di pasaran, Grecale Trofeo mendapat sedikit reka bentuk semula pada roda stereng dan lampu hadapan LED yang adaptif kini menjadi standard.

Selain itu, Maserati telah melancarkan Program Personalisasi Fuoriserie, yang membolehkan pembeli untuk menyesuaikan Grecale mereka dengan pelbagai pilihan cat khas, livery unik, rekaan roda eksklusif, dan penyelesaian dalaman yang eksklusif.

Grecale Trofeo tetap setia dengan warisan prestasi Maserati dengan reka bentuk roda stereng yang diperbaharui dan peningkatan lampu hadapan adaptif LED yang kini standard.

Ini tidak hanya meningkatkan estetika, tetapi juga memberikan pengalaman memandu yang lebih selamat dan cergas kepada pengguna.

Langkah Maserati untuk terus meningkatkan kualiti dan pilihan kustomisasi menunjukkan komitmen mereka terhadap kepuasan pelanggan.

Dengan memberikan lebih banyak pilihan kepada pembeli, Maserati tidak hanya mengukuhkan kedudukan mereka dalam pasaran, tetapi juga memastikan setiap Grecale Trofeo memberikan pengalaman memandu yang memuaskan dan eksklusif.

8. Maserati Levante 2024

maserati levante 2024
Maserati Levante 2024

Senarai kereta Maserati terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Maserati Levante 2024.

Tahun ini menandakan tahun terakhir bagi enjin V-8 berkuasa Levante, dan walaupun Maserati belum mengesahkan, kami mengesyaki ini mungkin juga tahun terakhir bagi generasi semasa SUV sederhana ini.

Untuk menghormatinya dengan sewajarnya, trim Trofeo Ultima akan ditawarkan dengan sentuhan reka bentuk istimewa seperti reka bentuk roda unik, caliper brek dicat, kulit jahit, dan plak tembaga pada dashboard.

Walaupun ada kemungkinan Levante akan terus ada dalam model tahun 2025 sebelum direka bentuk semula, kami tetap berpendapat bahawa ia sudah hampir mencapai akhir hayatnya.

Meskipun mungkin Levante akan berlanjutan ke dalam tahun model 2025 sebelum direka bentuk semula, penambahan trim Trofeo Ultima menandakan bahawa ini mungkin adalah titik akhir bagi generasi semasa.

Maserati terus mengekalkan keunggulan dan warisan mereka dengan menawarkan kombinasi prestasi dan kemewahan dalam setiap model Levante.