16 Kereta Mercedes Benz Terbaru 2024 | New Launching

JenisKereta.com – Kereta Mercedes Benz Terbaru 2024 menampilkan pelbagai model mewah yang menggabungkan teknologi canggih dan reka bentuk premium.

Mercedes Benz, jenama kereta mewah dari Jerman, terkenal dengan sedan, SUV, coupe, wagon, dan convertible yang mahal dan canggih.

Pada satu hujung spektrum adalah kelas CLA, yang merupakan sedan subkompak yang hebat.

Bersama kelas CLA, C-class juga menjadi salah satu sedan kompak kegemaran kami. E-class menawarkan prestasi yang mengagumkan dan kemewahan tiada tandingan pada harga yang berpatutan.

GLS adalah SUV bersaiz penuh yang hebat dan memberikan nilai yang baik, tetapi sedan S-class adalah model unggulan yang menawarkan kemewahan sybaritik yang paling dikenali oleh jenama ini.

1. Mercedes-Benz C-Class 2024

kereta mercedes benz terbaru 2024 mercedes-benz c-class 2024
Mercedes-Benz C-Class 2024

Senarai kereta Mercedes Benz terbaru 2024 di Malaysia yang pertama ialah Mercedes-Benz C-Class 2024.

Pada tahun 2024, sedan C300 kini dilengkapi dengan sensor parkir, pad pengecasan tanpa wayar untuk telefon pintar, dan radio satelit SiriusXM sebagai ciri standard.

Model coupe dan convertible yang ditawarkan tahun lalu telah dihentikan, tetapi telah digantikan dengan kelas CLE yang baru.

2. Mercedes-Benz CLA-Class 2024

mercedes-benz cla-class 2024
Mercedes-Benz CLA-Class 2024

Senarai kereta Mercedes Benz terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Mercedes-Benz CLA-Class 2024.

Mercedes-Benz CLA-class 2024 mengalami penyegaran ringan untuk tahun model 2024, yang merangkumi reka bentuk semula bahagian hadapan dengan gril yang dikemas kini serta bahagian belakang yang menampilkan diffuser baru.

Pakej Parking dan Pakej Mirror yang sebelum ini tersedia sebagai pilihan kini termasuk dalam peralatan standard.

Perubahan lain termasuk dua pilihan warna luaran baharu Hyper Blue dan Starling Blue serta elemen trim dalaman baru dan port USB yang bercahaya.

Sistem infotainmen MBUX juga telah dikemas kini dengan gaya paparan baru dan kini mampu menyambung telefon pintar secara wayarles melalui Apple CarPlay dan Android Auto.

Pengeluar kereta dari Jerman ini juga telah mengintegrasikan perisian Dolby Atmos ke dalam sistem audio Burmester pilihan.

Perubahan paling ketara adalah penggabungan enjin empat silinder turbo dengan sistem hibrid, yang kini dipasangkan dengan generator pemula yang dipacu tali sawat.

3. Mercedes-Benz CLE-Class 2024

mercedes-benz cle-class 2024
Mercedes-Benz CLE-Class 2024

Senarai kereta Mercedes Benz terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Mercedes-Benz CLE-Class 2024.

Kelas CLE adalah model baharu untuk tahun 2024, walaupun konsep kereta dua pintu bukanlah perkara baru bagi Mercedes, setelah menjual kelas CLK selama lebih dari satu dekad.

Pada suatu ketika, Mercedes-Benz menawarkan varian coupe dan convertible untuk kelas C, kelas E, dan kelas S.

Kini, dalam usaha mengurangkan barisan model, Mercedes telah menggabungkan dua yang pertama, dan hasilnya adalah kelas CLE 2024.

Dengan jejak yang serupa dengan coupe kelas C lama, dua trenkuasa yang tersedia, dan pelbagai teknologi kabin standard, kelas CLE menawarkan semua ciri terkini yang hebat dari Mercedes dalam bentuk coupe atau convertible dua pintu yang elegan.

Model dengan lencana CLE300 dikuasakan oleh enjin turbocharged empat silinder 255-hp manakala CLE450 mendapat enjin turbocharged inline-enam 375-hp.

Kelas CLE bersaing dengan model seperti Audi A5 dan BMW 4-series, yang mungkin kurang mewah, tetapi keduanya lebih murah.

4. Mercedes-Benz E-Class 2024

mercedes-benz e-class 2024
Mercedes-Benz E-Class 2024

Senarai kereta Mercedes Benz terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Mercedes-Benz E-Class 2024.

Tahun 2024 ini menandakan permulaan generasi baharu untuk sedan kelas E, yang telah direka semula sepenuhnya dengan lebih banyak teknologi dan kemewahan berbanding model sebelumnya.

Trenkuasa empat dan enam silinder telah menerima bantuan hibrid tahun ini yang menghasilkan peningkatan kuasa, dan gaya luaran kini menampilkan rupa yang lebih menawan.

Di dalam, pelbagai ciri teknologi baru menghiasi kabin.

5. Mercedes-Benz E-Class Wagon 2024

mercedes-benz e-class wagon 2024
Mercedes-Benz E-Class Wagon 2024

Senarai kereta Mercedes Benz terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Mercedes-Benz E-Class Wagon 2024.

Wagon kelas E terbaru menampilkan lebih banyak teknologi dan kemewahan berbanding versi sebelumnya.

Ia telah direka semula sepenuhnya dengan trenkuasa yang diambil dari sedan kelas E: enjin hibrid 3.0 liter inline-enam 375-hp. E-Class All-Terrain yang baru akan mula dijual pada tahun 2024.

Dalam masa kini, perkara seperti tawaran murah, perumahan mampu milik, akal sehat, dan wagon stesen semakin sukar ditemui.

Walaupun pasaran niche di AS, versi wagon sedan kelas E bersaiz sederhana yang direka semula mengikuti jejak empat pintu ke generasi baru.

Di bawah bonet terdapat enjin turbocharged 3.0 liter inline-enam dengan bantuan sistem hibrid 48-volt yang memberikan wagon ini 375 HP dan 369 paun-kaki tork.

E-Class All-Terrain dilengkapi dengan suspensi udara adaptif sebagai standard, kabin yang lebih luas berbanding sebelum ini, dan mod Off-Road untuk memastikan perjalanan lancar walaupun dalam keadaan sukar.

Mercedes belum menyebutkan kepulangan wagon AMG E63 603-hp, tetapi harapan kami tetap tinggi. E-Class All-Terrain baru akan tersedia pada tahun 2024.

6. Mercedes-Benz EQE 2024

mercedes-benz eqe 2024
Mercedes-Benz EQE 2024

Senarai kereta Mercedes Benz terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Mercedes-Benz EQE 2024.

Untuk tahun 2024, sistem brek regeneratif EQE menerima perisian yang dikemas kini yang dikatakan memberikan rasa brek yang lebih baik.

Sistem pacuan semua roda sedan ini juga menambah ciri yang secara automatik memutuskan sambungan motor gandar hadapan untuk membantu meningkatkan jarak pemanduan.

Mercedes menyatakan bahawa kemas kini lain pada bateri seperti kepadatan tenaga yang dioptimumkan telah ditambah untuk membantu meningkatkan jarak sedikit.

Pam haba yang kini menjadi standard, yang menggunakan lebihan haba dari bateri dan trenkuasa, adalah satu lagi cara untuk memaksimumkan jarak dalam cuaca sejuk.

7.  Mercedes-Benz S-Class 2024

mercedes-benz s-class 2024
Mercedes-Benz S-Class 2024

Senarai kereta Mercedes Benz terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Mercedes-Benz S-Class 2024.

Tidak ada perubahan besar dalam barisan model S-class untuk tahun 2024.

Bagi mereka yang mencari model berprestasi tinggi, boleh melihat AMG S-class, yang dilancarkan semula tahun ini selepas dua tahun tidak dikeluarkan.

Tidak dapat disangkal, jika kita membayangkan sedan mewah yang sempurna, Mercedes-Benz S-class adalah yang terlintas di fikiran.

Ia bukan sahaja menjadi model unggulan jenama ini selama beberapa dekad, tetapi juga sentiasa menawarkan teknologi terkini dan keselesaan kelas pertama.

Sama ada bersantai di tempat duduk belakang yang luas atau mengendalikan kenderaan mewah ini di jalan, penumpang akan menikmati bahagian dalam yang dilapisi kulit dengan banyak skrin besar dan terlalu banyak kawalan sentuhan.

Walaupun terdapat beberapa ciri yang terlalu rumit, S-class menawarkan tiga trenkuasa pacuan semua roda yang unik.

S500 dilengkapi dengan enjin turbo straight-six 429-hp yang halus, manakala S580 mempunyai enjin V-8 twin-turbo yang menghasilkan 496 HP.

S580e plug-in hybrid menggabungkan enjin turbo enam dengan motor elektrik.

Walaupun S580 yang dikuasakan oleh enjin V-8 sedikit lebih pantas, ia tidak dapat menandingi ekonomi bahan api PHEV, termasuk jarak elektrik sahaja di lebuh raya sejauh 58 miles yang mengagumkan.

8. Mercedes-Benz EQB 2024

mercedes-benz eqb 2024
Mercedes-Benz EQB 2024

Senarai kereta Mercedes Benz terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Mercedes-Benz EQB 2024.

Mercedes-Benz telah memberikan sedikit penampilan baharu kepada SUV elektrik terkecilnya untuk tahun 2024, dengan gril yang direka semula, elemen pencahayaan yang dikemas kini, dan beberapa perubahan dalaman.

Gril kini menampilkan corak bintang yang sama seperti model EQ elektrik sepenuhnya syarikat yang lain, dan bahagian hadapan menampilkan bar lampu yang melintang di bahagian atas.

Bampar hadapan dan lampu belakang juga telah diperhalusi.

Bahagian dalam EQB kini dilengkapi dengan stereng baru yang mempunyai kawalan sentuhan pada jejari, dan sistem infotainmen telah dikemas kini dengan perisian yang lebih canggih.

9. Mercedes-Benz EQE SUV 2024

mercedes-benz eqe suv 2024
Mercedes-Benz EQE SUV 2024

Senarai kereta Mercedes Benz terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Mercedes-Benz EQE SUV 2024.

Mercedes-Benz telah membuat perubahan pada sistem brek SUV EQE untuk tahun 2024 bagi meningkatkan rasa brek dan menambah tenaga yang diperoleh semasa regenerasi.

Model pacuan semua roda kini boleh menjimatkan tenaga dan berpotensi meningkatkan jarak pemanduan dengan mematikan motor hadapan apabila tidak diperlukan.

Sistem kawalan iklim SUV EQE juga telah beralih kepada pam haba, yang sepatutnya dapat meningkatkan lagi jarak pemanduan.

Mercedes turut menyatakan bahawa bateri itu sendiri telah diubah suai tetapi belum memberikan angka jarak pemanduan yang terkini.

10. Mercedes-Benz EQS SUV 2024

mercedes-benz eqs suv 2024
Mercedes-Benz EQS SUV 2024

Senarai kereta Mercedes Benz terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Mercedes-Benz EQS SUV 2024. SUV EQS mengalami beberapa perubahan kecil untuk tahun 2024 ini.

Mercedes telah mengubah suai teknologi bateri untuk mengoptimumkan jarak pemanduan, dan pelanggan di kawasan beriklim sejuk pasti akan menghargai pam haba yang kini menjadi peralatan standard.

Sistem pacuan semua roda 4Matic juga telah dikemas kini untuk membolehkan kenderaan beralih secara automatik dari pacuan semua roda kepada pacuan roda belakang bagi meningkatkan jarak pemanduan sebenar.

Bagi para peminat Mercedes-Benz yang bersedia melangkah ke masa depan elektrik dan mempunyai bajet yang mencukupi SUV EQS 2024 kini tersedia.

Diperkenalkan pada tahun 2023, SUV EQS yang bersaiz besar ini merupakan alternatif crossover kepada sedan elektrik mewah EQS Merc.

Kedua-dua kenderaan ini berkongsi platform dan jarak roda, tetapi versi SUV menawarkan tempat duduk sehingga tujuh orang serta ruang kepala yang lebih luas.

Beberapa trenkuasa tersedia, dengan pilihan pacuan roda belakang dan semua roda, serta kuasa sehingga 536 HP.

11. Mercedes-Benz GLA-Class 2024

mercedes-benz gla-class 2024
Mercedes-Benz GLA-Class 2024

Senarai kereta Mercedes Benz terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Mercedes-Benz GLA-Class 2024.

Mercedes telah memperbaharui kelas GLA untuk tahun model 2024, memberikan rupa baru dengan lampu depan LED berkuasa tinggi serta bahagian belakang yang diperbaharui dengan lampu belakang terkini.

Di bawah bonet, kelas GLA dilengkapi dengan sistem bantuan hibrid, yang sepatutnya membantu enjin beroperasi dengan lebih cekap walaupun tidak semestinya meningkatkan prestasi.

Peningkatan lain termasuk paparan infotainmen 10.3 inci yang kini standard dengan perisian terbaru serta Apple CarPlay dan Android Auto tanpa wayar.

Selain itu, bantuan lampu tinggi, pakej Parking, pakej Mirror, dan pakej Keyless GO kini menjadi peralatan standard.

12. Mercedes-Benz GLB-Class 2024

mercedes-benz glb-class 2024
Mercedes-Benz GLB-Class 2024

Senarai kereta Mercedes Benz terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Mercedes-Benz GLB-Class 2024.

Mercedes telah memberikan sentuhan baharu pada kelas GLB untuk tahun 2024 dengan bampar, lampu depan, lampu belakang, dan bahagian dalaman yang dikemas kini.

Skrin sentuh infotainmen 10.3 inci yang sebelum ini pilihan kini menjadi standard dengan perisian terbaru dari Mercedes.

Mercedes juga telah menjadikan interior AMG Line sebagai standard, lengkap dengan stereng yang dipanaskan.

Di sebalik semua perubahan logam dan kulit baharu ini, tersembunyi sistem elektrik bantuan hibrid 48-volt baharu GLB yang mungkin meningkatkan anggaran EPA GLB.

13. Mercedes-Benz GLC300 Coupe 2024

mercedes-benz glc300 coupe 2024
Mercedes-Benz GLC300 Coupe 2024

Senarai kereta Mercedes Benz terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Mercedes-Benz GLC300 Coupe 2024.

GLC300 Coupe adalah model serba baharu untuk tahun 2024 dengan penampilan segar dan lebih kuasa kuda daripada trenkuasa hibrid 48-volt.

Suspensi telah dikemas kini untuk meningkatkan kelincahan GLC300 Coupe dan bumbung panoramik standard juga telah diperbesar untuk model tahun baharu ini.

Pakej Night kini tersedia, memberikan GLC300 Coupe imej luaran yang lebih gelap dengan aksen hitam berkilat tinggi pada gril, cermin sisi, bampar depan dan belakang, serta sekeliling tingkap.

14. Mercedes-Benz GLC-Class 2024

mercedes-benz glc-class 2024
Mercedes-Benz GLC-Class 2024

Senarai kereta Mercedes Benz terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Mercedes-Benz GLC-Class 2024.

Kelas GLC telah direka semula pada tahun lepas, jadi Mercedes-Benz hanya membuat perubahan kecil untuk tahun 2024.

Radio satelit SiriusXM kini menjadi standard, dan tiga warna baru tersedia untuk bahagian luar GLC: Moonlight White Metallic, Patagonia Red Metallic, dan Graphite Grey Magno.

GLC coupe fastback dan varian prestasi tinggi AMG kedua-duanya dilancarkan tahun ini dan diulas secara berasingan.

Walaupun berkongsi asas dengan sedan kelas C, SUV kelas GLC 2024 Mercedes-Benz melayani jenis pemandu yang sedikit berbeza.

GLC300 masih cukup atletik, tetapi jika anda seseorang yang menghargai keseronokan memandu maksimum, kelas C atau salah satu GLC yang dituning oleh AMG (diulas secara berasingan) adalah pilihan yang lebih baik.

Apa yang GLC lakukan dengan baik adalah memanjakan penumpangnya dalam kabin yang dilengkapi dengan ciri mewah dan banyak teknologi, termasuk sistem infotainmen dengan skrin 11.9 inci yang naik dari konsol tengah dalam jangkauan tangan kanan pemandu.

Semua GLC300 dikuasakan oleh enjin empat silinder turbo dengan 255 Hp; transmisi automatik sembilan kelajuan dan pacuan roda belakang adalah standard, tetapi pacuan semua roda tersedia sebagai pilihan.

15. Mercedes-Benz GLE-Class 2024

mercedes-benz gle-class 2024
Mercedes-Benz GLE-Class 2024

Senarai kereta Mercedes Benz terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Mercedes-Benz GLE-Class.

Untuk tahun 2024, SUV kelas GLE mengalami penyegaran wajah dan mendapat trenkuasa hibrid plug-in baharu sebagai titik tumpu utama.

Model GLE450e menyertai barisan dengan kombinasi enjin empat silinder turbo dan motor elektrik yang sepatutnya menyediakan jarak pemanduan elektrik yang mencukupi untuk mengelakkan penggunaan petrol semasa perjalanan pendek di bandar.

Reka bentuk luaran GLE-class sedikit diubahsuai untuk tahun 2024, termasuk reka bentuk bampar hadapan yang direvisi, gril yang dikemas kini, elemen pencahayaan baru, dan rim yang direka semula.

Stereng baru telah ditambah dengan kawalan sentuh pada spoke-spoke.

Penghiasan krom yang dikemas kini di sekeliling ventilasi udara dan pilihan kelapisan dua warna baru telah ditambah ke dalam senarai pilihan.

GLE-class juga mempunyai antara muka infotainmen MBUX generasi kedua dari Mercedes, yang kini termasuk Apple CarPlay dan Android Auto tanpa wayar.

16. Mercedes-Benz GLS-Class 2024

mercedes-benz gls-class 2024
Mercedes-Benz GLS-Class 2024

Senarai kereta Mercedes Benz terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Mercedes-Benz GLS-Class 2024.

Mercedes telah memberikan penyegaran gaya kepada GLS untuk tahun 2024 yang merangkumi reka bentuk gril yang dikemas kini, bampar hadapan yang direka semula, lampu belakang LED baru, stereng baru, dan skema warna dalaman yang segar.

Trenkuasa enam silinder GLS450 ditingkatkan kepada 375 HP manakala GLS580 yang dikuasakan oleh V-8 kini mempunyai 510 HP.

Model tersebut kini juga boleh didapati dengan pakej Kejuruteraan Off-Road baharu, yang menambah perlindungan bawah badan dan sistem suspensi udara yang direvisi yang boleh meninggikan SUV sebanyak 1.2 inci untuk peningkatan ketinggian tanah yang lebih baik.