3 Kereta Polestar Terbaru 2024 & 2025

JenisKereta.com – Kereta Polestar Terbaru 2024 & 2025 menggambarkan langkah baru Volvo dalam mengembangkan jenama kenderaan elektrik prestasi tinggi mereka.

Polestar, yang menampilkan gaya moden Sweden dan teknologi canggih, telah melancarkan model Polestar 2 sebagai saingan kepada Tesla Model 3.

Selain itu, jenama ini akan memperkenalkan sebuah kenderaan rentas elektrik sepenuhnya bernama Polestar 3 serta sebuah hatchback empat pintu dalam gaya sedan yang dikenali sebagai Polestar 5.

Polestar berusaha untuk memberikan alternatif yang menarik dalam pasaran kenderaan elektrik global dengan fokus kepada prestasi dan keupayaan bateri yang cekap.

1. Polestar 2 2024

kereta polestar terbaru 2024 dan 2025 polestar 2 2024
Polestar 2 2024

Senarai kereta Polestar terbaru 2024 di Malaysia yang pertama ialah Polestar 2 2024.

Polestar telah mengumumkan peningkatan pada model elektrik mereka, Polestar 2 untuk tahun 2024 dengan peningkatan jarak tempuh berkat bateri yang lebih besar dan perkakasan yang dikemas kini.

Sebelum ini, Polestar 2 menggunakan motor tunggal roda hadapan; kini ia berubah kepada penggerak roda belakang dan mendapat tambahan jarak tempuh sebanyak 30 mil untuk mencapai total 320 mil.

Model Polestar 2 dengan dua motor kini mendapat jarak tempuh sebanyak 276 mil, meningkat sebanyak 16 mil dari tahun sebelumnya.

Kuasa enjin juga telah ditingkatkan pada semua tahap; Polestar 2 dengan motor tunggal kini mempunyai 295 HP (naik dari 231), manakala versi dua motor kini mencapai 416 HP (dari 408).

Polestar turut memperbaiki nisbah tork, memberi keutamaan kepada motor belakang untuk pengeluaran.

Roda sepantas 20-inci yang datang dengan Pakej Prestasi juga telah dikemas kini, dan Polestar kini menawarkan pilihan tayar sepanjang musim Michelin untuk roda 19-inci mereka.

Bateri yang lebih besar sekarang menyokong kelajuan cas pantas DC maksimum sehingga 205 kW.

Polestar terus mengukuhkan reputasinya dalam pasaran kereta elektrik dengan inovasi ini, menawarkan pengalaman pemanduan yang lebih kuasa dan cekap kepada pelanggan mereka.

2. Polestar 3 2025

polestar 3 2025
Polestar 3 2025

Senarai kereta Polestar terbaru 2025 di Malaysia yang seterusnya ialah Polestar 3 2025.

Dengan reka bentuk yang menawan dan posisi duduk yang tinggi seperti yang diperlukan, Polestar 3 tahun 2025 menyertai banjir SUV elektrik yang membanjiri pasaran.

Jenama EV yang dipisahkan Volvo ini sehingga kini hanya menghasilkan kereta – walaupun Polestar 2 boleh dilihat sebagai kereta tinggi atau SUV yang rendah.

Tidak akan ada kekeliruan sebegini berkenaan dengan 3, yang akan dijual mulai separuh kedua tahun 2024.

Kami mengakui terpesona dengan atap aerodinamiknya, fender yang menonjol, dan lengkung roda yang dramatik.

Kabin SUV ini juga kelihatan mewah, dengan reka bentuk yang bersih dan bahan-bahan berkualiti tinggi.

Bersama dengan model penggerak roda belakang yang akan menyertai kemudian, kuasa adalah lebih daripada mencukupi dalam model all-wheel-drive asas 483 hp.

Bagi peminat kelajuan, varian Prestasi yang opsional meningkatkan kuasa hingga 510 HP dan menambahkan rim 22 inci unik, tayar musim panas, dan sistem suspensi yang disesuaikan.

Jangkauan pemanduan adalah 315 miles per cas bagi model standard dan 279 miles untuk Prestasi, dan kedua-duanya boleh dicas dengan pantas melalui sambungan cas pantas DC.

Ia juga dilengkapi dengan pelbagai ciri keselamatan aktif, dan Polestar mempunyai penambahbaikan masa depan yang merangkumi teknologi lidar Volvo, yang akan membolehkan pemanduan kendiri penuh suatu hari nanti.

Syarikat ini juga merancang SUV kedua yang dipanggil Polestar 4, yang akan menjadi versi badan fastback daripada 3.

3. Polestar 4 2025

polestar 4 2025
Polestar 4 2025

Senarai kereta Polestar terbaru 2025 di Malaysia yang seterusnya ialah Polestar 4 2025.

Dengan siluet yang menyerupai coupe, Polestar 4 tahun 2025 adalah versi yang lebih ramping dan sporty daripada SUV Polestar 3.

Polestar 4 mempunyai bahagian belakang yang condong—seperti banyak SUV bergaya coupe dan dilengkapi dengan reka bentuk lampu belakang yang berbeza daripada Polestar 3.

Namun, perbezaan yang paling menarik ialah Polestar 4 tidak mempunyai cermin belakang, sebaliknya menggunakan cermin pandang belakang digital.

Walaupun kelihatan seperti ini akan menghasilkan titik buta yang besar, kami hampir tidak menyedari ketiadaan kaca belakang ketika menguji prototaipnya di Sweden.

Kedua-dua model dengan satu motor berkuasa 268 hp dan model dengan dua motor berkuasa 536 hp ditawarkan, dengan konfigurasi yang lebih berkuasa mampu mencapai 60 mph dalam anggaran 3.5 saat oleh Car and Driver.

Jarak pemanduan untuk model dengan motor belakang sahaja dijangka lebih daripada 300 batu per cas, mencabar pesaing EV popular seperti Audi Q8 e-tron dan Tesla Model Y.