14 Jenis Kereta Off Road Jimat Minyak & Terbaik di Malaysia

JenisKereta.com – Jenis kereta off road juga boleh ditakrifkan sebagai kereta yang direka bentuk untuk rupa bumi yang tidak berturap.

Jenis kereta off road ii biasanya dipandu untuk pengembaraan atau untuk menakluk medan yang sukar. Di Malaysia, jumlah peminat kereta off-road sangat ramai.

Itu kerana Malaysia mempunyai banyak bidang yang membuatkan peminat kereta off-road sentiasa tertarik dan tercabar untuk menaklukinya.

Sungai, sawah, bukit, gunung adalah beberapa contoh sawah yang digemari untuk dijadikan kereta off road.

1. Jeep Cherokee

jeep cherokee
Jeep Cherokee

Apabila bercakap tentang Jeep, ia pasti sinonim dengan kereta off road. Jenis kereta off road ini mempunyai suspensi depan dan belakang.

Jadi, pemanduan dalam pelbagai bidang terasa lebih stabil. Jeep Cherokee juga menggunakan sistem pacuan 4 roda (4WD atau 4×4) dengan enjin 2.4 liter.

Inilah yang membuatkan kereta Chevrolet Cherokee itu mampu melalui medan yang melampau.

Kereta ini boleh didapati dalam sistem transmisi automatik 9-speed. Jadi, kuasa dan tork semakin besar.

Selain itu, bahagian dalam kereta ini juga kelihatan mewah, elegan dan canggih.

Terdapat sunroof panoramik yang membolehkan kita menikmati pemandangan langit dari dalam kereta.

2. Chevrolet Colorado ZR2

jenis kereta off road terbaik chevrolet colorado zr2
Chevrolet Colorado ZR2

Jenis kereta off road ini adalah anatara jenis kereta double cabin. Kereta ini dilengkapi dengan tayar Goodyear 31 inci dan suspensi Multimatic DSSV yang lasak.

Supaya ia boleh melaju pada semua jalan rupa bumi. Kereta ini pula dilengkapi dengan enjin Turbo Diesel 2.8 liter, kuasa yang dijana boleh mencecah 181 hourspower pada 3,400 rpm.

Selain enjin diesel, Chevrolet Colorado juga boleh didapati dalam varian enjin petrol 2,500 cc.

3. Jeep Wrangler

kereta suv terbaik di malaysia jeep wrangler rubicon
Jeep Wrangler

Masih dari Jeep, model seterusnya ialah Jeep Wrangler Sport dan Wrangler Rubicon. Kedua-dua jenis kereta off road ini mempunyai keupayaan off road yang menakjubkan.

Dalamannya juga mewah. Keupayaan yang layak ini adalah kerana ia dilengkapi dengan enjin 3.0L V6 24-Valve VVT ​​​​Engine yang mampu menghasilkan kuasa maksimum 230 hp.

Sistem transmisi yang digunakan ialah transmisi automatik 5-speed.

Ciri-ciri lain yang tertanam dalam kereta ini ialah ABS (Antilock Brake System) dan Brake Assist untuk menjadikan pemanduan lebih selamat.

4. Nissan Armada

nissan armada
Nissan Armada

Nissan Armada ialah SUV yang hebat dengan keupayaan offroad yang lebih baik berbanding kereta Nissan yang lain.

Bahagian dalamannya direka dengan sangat mewah. Prestasi kereta ini turut dilengkapi enjin V5 Direct Injection Gasoline V5 5.6 L dengan kuasa maksimum 390 horsepower.

5. Mercedes Benz G-Class

mercedes benz g-class
Mercedes Benz G-Class

Mercedes sentiasa berjaya menunjukkan kelasnya, tanpa pengecualian dalam segmen jenis kereta off road.

Melalui siri G-Class, Mercedes terbukti sebagai kenderaan off road yang lasak dan andal dalam semua bidang dan halangan.

G-Class mempunyai sejarah sebagai kenderaan tentera yang kemudiannya dipasarkan secara besar-besaran untuk memenuhi permintaan pasaran.

Walaupun ditawarkan pada harga yang mahal, minat banyak orang terhadap Mercedes G-Class masih tinggi.

Salah satu varian yang paling best ialah Mercedes G-Class AMG 63. Siri AMG 63 diketahui mempunyai prestasi yang sangat baik dengan enjin 5,461 cc yang boleh mengeluarkan kuasa 544 hp dan tork sehingga 760 Nm.

6. Land Rover Range Rover

land rover range rover
Land Rover Range Rover

Kereta ini dikenali sebagai kereta bangsawan kerana ia digunakan oleh keluarga diraja British. Kereta ini memberikan kesan mewah dari segi luaran dan dalaman.

Harga di Indonesia melebihi RM250,000.00. Kereta ini sudah menggunakan sistem pacuan All Wheel Drive (AWD) yang meningkatkan daya tarikan dalam semua keadaan.

Pelbagai varian Range Rover termasuk HSE, Evoque, Autobiography, hingga Velar.

7. Toyota 4Runner TRD Pro

toyota 4runner trd pro
Toyota 4Runner TRD Pro

Seperti namanya, 4Runner ditujukan untuk pengguna kereta yang suka mengembara melalui medan yang sukar.

Terdapat 3 varian berbeza Toyota 4Runner TRD Pro iaitu SR5, SR5 Premium dan Limited. Kesemua varian ini membawa enjin 4 liter V6 dengan sistem pacuan all wheel drive (4×4).

Sistem transmisi menggunakan transmisi automatik 5-speed. Kewujudan binaan body-on-frame menjadikan ketahanan kereta ini sangat baik.

8. Ford F-150 Raptor

ford f-150 raptor
Ford F-150 Raptor

Jenis kereta off road dari Ford mempunyai reka bentuk yang sangat keren. Jeriji menggunakan logo Ford. Enjin yang digunakan ialah twin-turbo intercooler 3.5L V6 EcoBoost.

Untuk melalui rupa bumi yang melampau, kereta ini sudah menggunakan sistem pacuan 4×4 dengan transmisi automatik 10-speed. Kuasa maksimum yang boleh dijana ialah 450 hp.

9. Toyota Land Cruiser

kereta toyota land cruiser
Toyota Land Cruiser

Selama lebih 60 tahun sebagai jenis kereta off-road, Toyota Land Cruiser masih merupakan salah satu kenderaan terbaik untuk memandu melalui medan yang sukar.

Semasa pembangunannya, kenderaan 4×4 perdana Toyota ini juga semakin mengutamakan keselesaan semua penumpang selain ketangguhannya.

Toyota Land Cruiser yang terus berubah menjadi kenderaan yang kelihatan mewah mempunyai dimensi yang cukup luas.

Versi standard Toyota Land Cruiser 300, mempunyai panjang 4,980 mm, lebar 1,990 mm dan ground clearance 235 mm.

Dalam keluaran terbaharunya, Toyota Land Cruiser 300 mempunyai enjin 3.3L twin-turbo diesel V6 yang mampu menghasilkan 227hp pada 4,000 rpm dan tork 700 Nm pada 2,600 rpm.

10. Ford Super Duty

jenis kereta off road terbaik ford super duty
Ford Super Duty

Jenis kereta off road terbaik seterusnya ialah Ford Super Duty. Kereta double cabin ini bersedia untuk mendaki dengan lancar dalam semua bidang.

Kereta ini mempunyai keupayaan off road yang sangat baik. Kapasitinya tidak terlepas daripada penggunaan enjin 6.25 liter V8 yang mampu menghasilkan tork yang sangat besar.

Reka bentuknya pula sangat moden dan sporty. Kedua, bahagian dalamannya dilengkapi dengan skrin sentuh yang mengintegrasikan kamera dan sistem navigasi.

11. Suzuki Jimny

kereta suzuki jimny jungle green
Suzuki Jimny

Suzuki Jimny adalah legenda dalam dunia offroad. Sejak pertama kali dikeluarkan pada tahun 1970, Suzuki Jimny terus mendapat sambutan positif sebagai jenis kereta off road.

Ini terbukti dengan kewujudannya sehingga kini dan minat masyarakat yang tinggi terhadap pelancaran Suzuki Jimny terbaharu di Malaysia.

Saiz Suzuki Jimny, yang secara perbandingan lebih kecil daripada kenderaan off road lain, turut menjadi punca populariti kereta ini.

Jimny boleh bergerak lebih tangkas apabila melalui rupa bumi yang sukar untuk kereta berdimensi besar.

Dalam siri terbaru, Suzuki Jimny mempunyai dimensi panjang 3,625 mm dengan lebar 1,645 mm dengan ground clearance 210 mm.

Berbekalkan enjin K15B berkapasiti 1.5L, Suzuki Jimny mampu menjana kuasa 102 hp pada 6,000 rpm dan tork 130 Nm pada 4,000 rpm.

12. Isuzu D-Max

isuzu d-max
Isuzu D-Max

Isuzu D Max merupakan salah satu kenderaan pickup double cabin yang telah lama wujud di Malaysia.

Jenis kereta off road terbaik ini hadir sebagai kereta pengangkutan barang di kawasan luar bandar dengan keadaan jalan yang buruk.

Pada masa itu, Isuzu D Max telah menggunakan platform yang sama dengan varian SUV MU-7.

Isuzu sebagai pengilang pakar pekerja mereka bentuk D Max dengan prestasi off road yang sangat baik.

D Max dilengkapi dengan pemacu all wheel drive untuk medan offroad dan boleh ditukar kepada 4×2 untuk kegunaan lebuh raya.

Tidak hairanlah, Isuzu D Max juga menjadi tunjang utama kenderaan di kawasan perlombongan dan perladangan.

Kehadiran D Max mengesahkan lagi nama Isuzu di Malaysia yang telah lama dikenali sebagai pengeluar kereta diesel yang lasak dan mempunyai daya tahan tinggi serta menjimatkan.

Empat tahun selepas debutnya, Isuzu membuat kemas kini dengan menaik taraf enjin D Max, menggunakan enjin 4JJ1 dengan teknologi Common Rail Direct Injection (CRDi).

Isuzu D Max generasi kedua telah berubah dengan ketara dalam reka bentuk dan menerima penyegaran di bahagian luaran, dalaman dan prestasi.

Dari segi reka bentuk, D Max semakin moden dengan perubahan reka bentuk bermula dari lampu depan, lampu belakang, bampar, dan penambahan gril aksen krom.

D Max facelift dilengkapi dengan enjin jenis HI 4JK1-TC, dengan kapasiti 2,499cc. Jentera ini mampu menghasilkan kuasa 136 PS pada 3,400 rpm dan tork 32.6 kg-m pada 1,800 – 2,800 rpm.

Prestasi di medan offroad lebih mengagumkan dengan sokongan all wheel drive yang menggunakan kawalan suis.

13. Mitsubishi Pajero Sport

kereta mitsubishi pajero sport
Mitsubishi Pajero Sport

Selain Toyota Fortuner, SUV lain yang turut ada dalam varian pacuan 4×4 ialah Mitsubishi Pajero Sport.

Jenis kereta off road ini disediakan oleh Mitsubishi untuk jenis tertinggi Pajero Sport Dakar. Hasilnya, ciri yang disediakan juga paling lengkap termasuk sunroof dan cruise control.

Sudah pasti ini kelebihan Pajero Sport sebagai antara kereta 4×4 yang memberikan keselesaan tambahan apabila digunakan di atas jalan berturap, namun tetap lasak.

14. Toyota Fortuner

kereta toyota fortuner trd
Toyota Fortuner

SUV yang cukup popular di Malaysia ini turut terdapat dalam pilihan all wheel drive. Tetapi harganya cenderung lebih mahal daripada 2 wheel drive.

Dan jika anda menyasarkan Toyota Fortuner 4×4 terbaru wang yang Anda ada tidak mencukupi, maka sasarkan untuk kereta second hand.

Terdapat sebilangan besar pengedar atau bursa kereta second hand yang menyediakan unit all wheel drive daripada Toyota Fortuner.