12 Jenis Kereta untuk Uber dan Grab Terbaik di Malaysia

JenisKereta.com – Untuk menjadi pemandu Uber dan Grab di Malaysia, anda perlu memiliki sebuah kenderaan yang memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan oleh Uber dan Grab di Malaysia.

Beberapa jenis kereta untuk Uber dan Grab di Malaysia termasuklah :

 • UberX: kenderaan peribadi yang boleh mengangkut sehingga 4 orang.
 • UberXL: kenderaan yang boleh mengangkut sehingga 6 orang.
 • UberBLACK: kenderaan mewah yang boleh mengangkut sehingga 4 orang.
 • GrabCar: kenderaan peribadi yang boleh mengangkut sehingga 4 orang.
 • GrabCar Plus: kenderaan yang lebih mewah dari GrabCar yang boleh mengangkut sehingga 4 orang.
 • GrabCar 6: kenderaan yang boleh mengangkut sehingga 6 orang.

Jika anda sedang mencari kereta untuk Uber dan Grab, maka anda harus tahu jenis jenis kereta yang sesuai untuk Uber atau Grab yang jimat minyak dan terbaik di Malaysia.

Syarat Kenderaan Untuk Uber dan Grab

Syarat-syarat kenderaan yang diperlukan oleh Uber dan Grab di Malaysia mungkin berbeza dari wilayah lain.

Jadi pastikan untuk menyemak syarat-syarat kenderaan yang diperlukan oleh Uber dan Grab di Malaysia sebelum membeli atau menyewa kenderaan untuk digunakan sebagai pemandu.

Syarat-syarat kenderaan untuk Uber di Malaysia antara lain :

 • Kenderaan harus berusia tidak lebih dari 10 tahun.
 • Kenderaan harus dilengkapi dengan GPS dan sistem pemanduan.
 • Kenderaan harus dilengkapi dengan insuran yang sah.

Syarat-syarat kenderaan untuk Grab di Malaysia antara lain :

 • Kenderaan harus berusia tidak lebih dari 10 tahun.
 • Kenderaan harus dilengkapi dengan GPS dan sistem pemanduan.
 • Kenderaan harus dilengkapi dengan insuran yang sah.
 • Kenderaan harus dilengkapi dengan pemandu yang sah.

Pastikan untuk mengecek syarat-syarat kenderaan yang diperlukan oleh Uber dan Grab di Malaysia secara terperinci.

Dan pastikan kenderaan anda memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan sebelum mendaftar untuk menjadi pemandu.

Cadangan Kereta Untuk Uber dan Grab

Terdapat banyak pertimbangan yang perlu difikirkan semasa membeli kereta untuk Grab atau Uber.

Selain harga mengikut kemampuan, kapasiti enjin, kapasiti penumpang dan kereta yang jimat minyak juga perlu menjadi perkara utama.

Memang terdapat agak banyak pilihan kereta yang sesuai untuk Grab dan Uber, tetapi hanya sedikit yang memenuhi keperluan seperti yang dibincangkan di atas.

Okey, jangan risau kerana dalam artikel ini kami mengesyorkan beberapa jenis kereta untuk Uber dan Grab jimat minyak terbaik di Malaysia.

1. Toyota Avanza

kereta toyota avanza velos

Tidak dinafikan Toyota Avanza cukup popular di kalangan orang ramai. Kereta murah ini memang banyak digunakan kerana ia jimat minyak dan sesuai untuk keluarga.

Termasuk digunakan secara meluas oleh pengguna sebagai kenderaan dalam talian seperti Grab atau Uber.

Jenis kereta untuk Uber dan Grab Toyota Avanza ini mempunyai kapasiti 6 penumpang dengan reka bentuk kabin yang luas dan tempat duduk yang selesa.

Jadi itu akan memberikan keselamatan kepada penumpang. Dari sistem keselamatan, kereta ini dilengkapi tali pinggang keledar pada semua tempat duduk.

Toyota Avanza menggunakan enjin 1329cc 1.3L DOHC dengan sistem transmisi automatik. Enjin itu mempunyai kuasa 95 kali kuasa kuda dan tork maksimum 121 Nm.

Jenis kereta untuk Uber ini mempunyai Enjin 4 silinder dengan bekalan bahan api Fluel Injection yang lebih cekap dalam penggunaan bahan api.

Tangki tersebut berkapasiti 45 liter jadi anda tidak perlu risau kehabisan minyak semasa mengangkut penumpang.

2. Toyota Calya

kereta toyota calya terbaik di malaysia

Toyota Calya ialah antara jenis kereta low cost green car (LCGC) yang menawarkan enjin yang menjimatkan pada harga yang berpatutan.

Jenis kereta untuk Uber dan Grab Toyota Calya ini menawarkan badan yang besar dan boleh memuatkan 7 penumpang di dalam kabinnya.

Selain itu jenis kereta untuk Uber dan Grab ini mempunyai reka bentuk yang kelihatan ringkas dengan lekuk halus di sisi badan.

Toyota Calya membawakan enjin Dwi VVT-I berkapasiti 1,197 cc dengan varian sistem transmisi automatik dan manual.

Selain itu, Toyota Calya juga mempunyai brek ABS dan Dual SRS Airbag serta mempunyai Rear AC Circulator untuk memastikan suhu dalam kabin stabil.

Toyota Calya juga mempunyai ciri hiburan yang lengkap seperti sistem audio dan video ke port USB untuk menyokong keperluan sambungan gajet.

Bukan itu sahaja, Toyota Calya juga mempunyai ciri immobilizer dan penggera jauh.

3. Toyota Rush

kereta toyota rush

Toyota Rush ialah antara jenis kereta SUV berharga murah daripada Toyota, yang mempunyai reka bentuk macho dan ciri penuh yang akan membawa anda keselesaan pengembaraan tanpa had.

Antara jenis kereta untuk Uber dan Grab ini memuatkan 7 penumpang dengan tempat duduk empuk dan hiburan multimedia yang sangat baik.

Sebagai SUV yang murah, jenis kereta untuk Uber dan Grab ini mempunyai prestasi yang baik untuk dijalankan di atas jalan raya atau luar jalan.

Enjin yang digunakan mempunyai transmisi manual 5 speed dengan kapasiti 1495cc 1.5L DOHC yang menghasilkan kuasa 108 kali kuasa kuda dan tork maksimum 142Nm.

Toyota Rush sudah menggunakan roda aloi dengan rekaan macho berukuran 16 inci yang menambahkan imej sporty pada kereta ini.

Hiasan krom pada gril hadapan dan sisi lain turut memberikan kesan tersendiri sebagai SUV mewah.

4. Daihatsu Xenia

kereta daihatsu xenia

Kereta Xenia merupakan varian kereta keluaran Daihatsu yang membawakan beberapa kelebihan dalam gaya kereta keluarga.

Enjin pada jenis kenderaan ini masih disokong oleh enjin berkeupayaan 1329 CC yang bukan sahaja mampu memberikan prestasi tinggi malah kekal menjimatkan bahan api.

Untuk harga kereta Daihatsu Xenia sendiri, sudah tentu sangat berpatutan memandangkan banyak kelebihan yang anda boleh dapat.

Salah satunya ialah anda boleh mendapatkan kereta automatik pada harga di bawah pesaing.

Xenia telah dilengkapi dengan Chrome Front Grille dan Front FO Lamp, selain itu terdapat juga Side Body Molding pada bahagian luaran.

Untuk kemudahan, kereta keluarga yang boleh membawa sehingga 7 penumpang ini telah ditambah dengan Tilt Steering dan Fresh Air Control.

5. Daihatsu Sigra

kereta daihatsu sigra

Sebagai sebuah kereta keluarga, Daihatsu Sigra sudah tentu boleh menyediakan semua yang anda perlukan.

Anda perlu tahu bahawa kereta teksi online jenis Sigra ini sebagai varian yang melengkapkan barisan kereta keluarga Daihatsu.

Kerana ini dilengkapi dengan aksesori dalaman, luaran, dan tentunya keselamatan yang lebih lengkap daripada pesaing.

Membawa enjin berteknologi tinggi berkapasiti 1200 CC, Daihatsu Sigra mampu memberikan prestasi yang baik.

Selain itu, teknologi yang terbenam pada kereta ini sudah tentu memastikan ia cekap bahan api dan mesra alam.

Jika dibandingkan dengan LCGC lain, kereta ini sudah mempunyai kelengkapan yang lebih baik dari segi keselamatan.

Anda akan mendapati penggunaan Dual SRS Air Bag, Front Seat Belt dengan Pretensioner, serta juga ABS, Shift Lock, dan AT Indicator untuk varian transmisi automatik.

Keselamatan benar-benar perlu menjadi perhatian dalam kereta Sigra murah ini memandangkan produk ini direka untuk menjadi rakan keluarga anda.

6. Daihatsu Terios

kereta daihatsu terios

Kereta Terios merupakan produk Daihatsu yang termasuk dalam rangkaian Terios termurah berbanding jenis lain.

Menariknya, walaupun harganya mampu milik, anda masih boleh mendapatkan kebolehpercayaan dan kekuatan terbaik daripada sebuah SUV apabila dipandu di jalanan.

Jika dilihat sekali imbas, mungkin anda tidak menyangka bahawa harga kereta Daihatsu Terios ini antara yang paling murah berbanding Terios yang lain.

Kehadiran reka bentuk bampar lebih baharu dan lampu depan dengan penampilan lebih dinamik menjadikan kereta Terios murah ini kelihatan lebih bergaya.

Di bahagian dalaman, selain memberi ruang yang lebih luas, jenis kereta untuk Uber dan Grab Terios ini turut dilengkapi EPS, tempat duduk dengan reka bentuk lebih segar, AC Double Blower

Kereta ini pula dilengkapi dengan ciri keselamatan penting iaitu Dual SRS Airbag dan Child Safety Lock.

7. Daihatsu Luxio

Selain menawarkan rangkaian produk Bas Mini Gran Max, Daihatsu turut mempunyai barisan kereta yang menawarkan konsep hampir serupa tetapi mempunyai penampilan yang jauh lebih mewah iaitu siri Daihatsu Luxio.

Produk ini mempunyai penampilan yang bukan sahaja mewah tetapi juga elegan dengan keupayaan untuk membawa ramai penumpang.

Antara jenis kereta untuk Uber dan Grab Luxio ini mempunyai penampilan luaran dan dalaman yang sangat menarik.

Dari segi enjin, pada harga yang kompetitif, pengeluar sebenarnya mampu memberikan keupayaan enjin yang boleh dipercayai dengan enjin 3SZ-VE DOHC VVT-I yang disejukkan air.

Enjin tersebut boleh memberikan kuasa sehingga 97 ps dengan kelajuan putaran enjin sehingga 6000 RPM dan tork 134 NM pada 4400 RPM.

8. Honda Mobilio

jenis kereta mpv terbaru di malaysia honda mobilio

Antara jenis kereta untuk Uber dan Grab terbaik ialah Honda Mobilio yang mempunyai reka bentuk sporty dan elegan dengan gril hadapan yang mencabar.

Honda Mobilio berjalan dengan sistem transmisi manual 5 speed dan disokong oleh konfigurasi injap SOHC untuk penggunaan bahan api yang lebih menjimatkan.

Kereta murah ini berkapasiti enjin 1479cc 1.5 SOHC. Ia menggunakan suspensi hadapan jenis MacPherson Strut dan Torsion Beam belakang dan agak jimat minyak dengan kapasiti tangki 42 liter.

Kereta berkapasiti 5 orang ini mempunyai tempat duduk reka bentuk mewah dengan kualiti premium yang selesa disokong hiburan audio yang berkualiti.

Selain itu, kereta ini turut dilengkapi dengan ciri keselamatan maksimum, key type wave yey, immobilizer, dual airbag dan sebagainya.

9. Suzuki Ertiga

kereta suzuki ertiga

Suzuki kini mempersembahkan satu lagi varian kereta siri Ertiga berharga rendah yang digelarnya Suzuki Ertiga.

Jenis kereta untuk Uber dan Grab Suzuki Ertiga ini berfungsi dengan sistem transmisi manual atau automatik yang selesa dan mudah dikendalikan menggunakan enjin kelas 1400cc.

Suzuki Ertiga sudah menggunakan enjin kelas 1.4L 1400cc dengan 4 silinder yang diketahui sangat degil dalam kelasnya.

Dengan enjin ini, kereta yang mempunyai tag line selesa, selamat dan jimat ini akan berjalan dengan kuasa 97.3 kali kuasa kuda, mencapai kelajuan maksimum 160 kilometer sejam.

Suzuki Ertiga dibuat dengan kabin yang luas dan tempat duduk yang empuk bagi memberikan keselesaan maksimum kepada 7 penumpang di dalamnya.

Menariknya, kereta yang mempunyai rekaan New Front Bumper, New Chrome Front Grill,, dan tayar jejari 185/65 R15, roda aloi 15-inci turut dilengkapi AC double blower.

10. Nissan Grand Livina

kereta nissan grand livina

Kereta Nissan Grand Livina itu mempunyai rekaan V-Shape Chrome Grilla dengan tambahan foglamp, Body Color Door Handles, Side Body Molding dan Side Mirror.

Bahagian dalaman Grand Livina membawa konsep two tone pada dahsboard dan prestasi dual rear-speaker.

Jenis kereta untuk Uber dan Grab Nissan ini pula turut mempersembahkan ciri rear camera untuk kemudahan ketika meletak kenderaan.

Kereta murah yang sesuai untuk Uber dan Gram ini mempunyai 3 sistem keselamatan utama iaitu ABS, EDB dan BA.

Mengenai spesifikasi enjin, Grand Livina bergantung kepada prestasi 4 silinder dengan kapasiti 1.5 liter.

Dengan masih membawa kuasa hentakan yang sama, 109 PS, jelas sekali Grand Livina 1.5 tidak membawa pecutan yang mencabar.

Hanya kerana Nissan benar-benar ingin mengutamakan keselesaan, sebab itu ciri ini tidak begitu ditonjolkan walaupun sebenarnya prestasinya sudah sangat baik.

11. Mitsubishi Xpander

kereta mitsubishi xpander

Tidak dinafikan penampilan kereta Mitsubishi Xpander itu serta-merta mampu menarik perhatian ramai pembeli di negara Malaysia.

Penampilan yang menarik dan gagah, ditambah dengan keselesaan tambahan dan prestasi enjin yang baik menjadikan produk ini sangat lengkap.

Beberapa varian segera dipersembahkan oleh Mitsubishi bagi memenuhi keperluan pengguna, salah satunya ialah kereta Xpander Exceed M/T atau A/T.

Jenis kereta untuk Uber dan Grab Xpander ini dilengkapi dengan enjin DOHC 4 silinder 1500cc dengan teknologi MIVEC yang lebih berkuasa dan penggunaan minyak yang menjimatkan.

Dengan segala kelebihan yang ditawarkan, sudah tentu kereta ini sesuai digunakan sebagai kereta Uber atau Grab.

12. Datsun GO+

Kemunculan siri Datsun GO+ memberikan warna baharu dalam dunia automotif Malaysia kerana kini anda boleh memiliki kenderaan MPV kecil dengan harga mampu milik.

Seperti yang ditawarkan oleh kereta GO+, yang merupakan antara versi tertinggi kereta murah Datsun tersebut.

Jadi apakah yang membezakan kereta Datsun GO+ murah ini daripada varian lain?

Jika dibandingkan dengan versi T standard, kereta Datsun GO+ ini memang mempunyai rupa yang hampir serupa. Cuma di bahagian dalam anda akan dapati aksesori yang jauh lebih lengkap.

Antaranya ialah kehadiran Full Power Windows dan penderia parkir yang lebih canggih yang memudahkan anda meletakkan kereta dalam keadaan sempit.

Selain sistem multimedia untuk hiburan semasa dalam perjalanan, pengilang mempunyai GO+ dengan 1 DIN Audio dengan sokongan USB dan AUX.