10 Kereta Coupes Terbaik 2024 dan 2025 di Dunia (New)

JenisKereta.com – Kereta coupes terbaik 2024 dan 2025 terus menarik perhatian, dengan definisi coupe yang terus berkembang.

Di mana banyak pengeluar kereta mengaitkan penamaan ini dengan kereta empat pintu rendah dan SUV fastback.

Menurut ciri kami, gaya badan coupe merangkumi pelbagai model yang termasuk kereta sukan tulen seperti Toyota GR Supra dan Porsche 911 hingga grand tourers seperti BMW 8-series dan Lexus LC.

Semua coupes mungkin berkongsi tahap (tidak) praktikal yang tertentu, tetapi subset yang berbeza dari coupes berbeza dalam jumlah keterlibatan pemandu, kestabilan dinamik, dan keselesaan penumpang yang ditawarkan.

Sifat pelbagai coupes hari ini adalah sebab mengapa regimen ujian terperinci kami begitu penting bagi pembeli kereta hari ini.

Meneroka begitu banyak data boleh menjadi pengalaman yang memeningkan, itulah sebabnya kami telah melakukan kerja untuk anda.

Berikut ialah senarai kereta coupes terbaik 2024 dan 2025 yang boleh menjadi pilihan untuk Anda.

1. Subaru BRZ

kereta coupes terbaik 2024 dan 2025 subaru brz
Subaru BRZ

Senarai kereta coupes terbaik 2024 dan 2025 yang pertama ialah kereta sukan Subaru BRZ. Kereta sukan BRZ adalah antara kenderaan paling menarik dan berpatutan pada masa kini.

Sama seperti saudara kembar mekanikalnya, Toyota GR86, ia menekankan keseronokan memandu. Ia kecil, ringan, dan mudah bergerak.

Itu bersama dengan ciri-ciri seperti maklum balas stereng yang hidup, transmisi manual enam kelajuan standard, dan posisi duduk yang rendah membentuk hiburan dengan cara hanya sebuah coupe belakang pandu kompak yang terlatih dengan baik boleh lakukan.

Ciri-ciri ini yang membuat BRZ mendapat tempat dalam senarai 10Best kami. BRZ digerakkan oleh enjin flat-four 2.4 liter Subaru yang mempunyai kuasa yang mencukupi untuk menggerakkan coupe kecil 2+2 ini dengan cepat.

Di dalam, BRZ memberikan alasan yang sangat baik untuk transmisi manual dengan pengalaman penuh keyakinan dan rendah usaha shifter.

Perlakuan yang responsif dan cengkaman sudut yang mengagumkan BRZ hampir meminta anda untuk membawanya ke hujung minggu autocross.

Tetapi BRZ juga mengejutkan praktikal, dengan banyak cubby penyimpanan dalaman yang berguna dan tempat duduk belakang.

Sama seperti yang ada dalam Porsche 911 yang mampu membawa anak kecil atau beg-beg barang-barang beli-belah.

Sebenarnya, jika anda menurunkan tempat duduk belakang, sepatutnya ada ruang yang mencukupi untuk memasang satu set tayar yang lengket, jika hujung minggu autocross itu menyeru.

2. Toyota Supra

kereta coupes terbaik 2024 dan 2025 toyota supra
Toyota Supra

Senarai kereta coupes terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta sukan Toyota Supra.

Kereta sukan halo Toyota, GR Supra 2023, memberikan cukup kegembiraan, gaya, dan drama untuk mengimbangi sedan, hatchback, dan SUV daripada jenama lain.

Dikembangkan dan dibina bersama BMW Z4 convertible, GR Supra menawarkan kualiti pembinaan yang sama dan bahan-bahan dalaman yang lebih mudah tetapi masih menarik.

Enjin turbo empat silinder 255 HP pada tahap permulaan menyediakan kuasa yang mencukupi.

Kmi mengagumi pilihan enjin turbo 3.0 liter enam segaris BMW yang hebat, memberikan 382 hp yang membuat kereta dua tempat duduk ini meluncur dengan laju.

Penggerak roda belakang adalah satu-satunya penyetelan, dan rangka GR Supra yang berketetapan dan stereng yang tajam membolehkannya hidup di jalan berliku dan litar perlumbaan.

Memang benar, mungkin ia meminjam terlalu banyak dari bakul bahagian BMW bagi beberapa peminat Toyota, dan reka bentuk luar yang terungkup mencipta beberapa titik buta yang sangat besar.

Tetapi walaupun begitu, GR Supra tetap menjadi salah satu kereta sukan kegemaran kami.

Ia adalah kereta pemandu dan keseronokan yang terbaik, menjadikannya pilihan yang mustahak untuk senarai kereta 10 terbaik tahunan kami.

3. Toyota GR86

kereta coupes terbaik 2024 dan 2025 toyota gr86
Toyota GR86

Senarai kereta coupes terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta sukan Toyota GR86.

Jika kami memberikan anugerah untuk Kereta Sukan Yang Paling Meningkat, Toyota GR86 kemungkinan besar akan menjadi pemenang besar.

Coupe pandu belakang yang sangat menghibur ini tiba dengan generasi kedua pada tahun 2022 dan menangani masalah besar kami dengan model asal: enjin yang lemah.

Pada kali kedua ini, kuasa datang dari flat-four 228 HP dengan banyak kuasa di mid-range.

Dan walaupun transmisi manual enam kelajuan adalah standard (dan satu-satunya pilihan yang perlu dipilih), transmisi automatik enam kelajuan juga tersedia.

Anda tidak akan mendengar kami memberitahu anda untuk memilihnya.

GR86 adalah kecil dan berpatutan, seperti Mazda MX-5 Miata, hanya dengan tempat duduk belakang jenis Porsche 911 yang kecil membolehkan anda membawa anak-anak kecil bersama.

Badan hatchbacknya juga memberikan ruang kargo yang munasabah, yang tidak ditawarkan oleh Miata.

ToyotaGR86 dan Subaru BRZ, menawarkan pengalaman yang hampir identik, jadi memilih di antara mereka pada akhirnya bergantung kepada lencana yang anda sukai.

Sebagai coupe 2+2 yang dibina terutamanya untuk masa bermain, GR86 mengalami kebisingan jalan raya, terutamanya di lebuh raya, dan muzik yang dihasilkan oleh enjin boxer tidak begitu bernilai untuk dibeli tiket untuk mendengarnya secara langsung.

Walaubagaimanapun, cengkaman sudut yang mencukupi, keseimbangan yang hebat, stereng yang tajam, dan enjin yang suka memusing membuatkan GR86 menyeronokkan untuk dipandu, tidak kira ke mana anda pergi.

Ia adalah segala-galanya yang sepatutnya ada pada kereta sukan peringkat permulaan.

4. Porsche 911 Turbo / Turbo S

porsche 911 turbo atau turbo s
Porsche 911 Turbo / Turbo S

Senarai kereta coupes terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta sukan Porsche 911 Turbo / Turbo S. Kelajuan yang disampaikan oleh Porsche 911 Turbo sungguh pantas.

Pelancaran empat roda-geraknya adalah berkat kepada flat-six 3.7 liter standard dengan kuasa 573 hp atau versi 640 HP untuk model Turbo S.

Ia adalah antara kereta yang paling pantas, mencapai 30 mph dalam masa 0.8 saat, 60 mph dalam masa 2.1 saat, dan melalui satu suku batu dalam hanya 9.9 saat pada kelajuan 138 mph.

Pecutan seperti roketnya disokong oleh keupayaannya untuk menelan selekoh dengan sepenuhnya berkat kelas kawalannya yang hampir ajaib, perasaan stereng yang menakjubkan, dan jumlah cengkaman yang besar.

Walaupun 911 Turbo tidak menawarkan transmisi manual, transmisi automatik dua kopling lapan kelajuan adalah lebih pantas dan bijak daripada kita.

Lebih banyak masa dengan kedua-dua tangan di stereng adalah idea yang baik dengan kuasa seperti ini.

Walaupun kami menyukai Porsche 911 rear-drive dengan kuasa 473 HP dan transmisi manual, itu tidak bermakna kami akan menolak 911 Turbo dan Turbo S yang lebih pantas dan lebih teguh.

5. Porsche 911 GT3 / GT3 RS

porsche 911 gt3 gt3 rs
Porsche 911 GT3 / GT3 RS

Senarai kereta coupes terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta sukan Porsche 911 GT3 / GT3 RS.

Secara ringkas, Porsche 911 GT3 2023 dan GT3 RS yang penuh serangan trek adalah luar biasa, mencampurkan segala yang kami sukai tentang 911 standard dengan prestasi luar biasa, keseronokan memandu tanpa kompromi, dan keupayaan untuk hot-lap.

Enjin flat-six 4.0 liter secara semula jadi mengeluarkan bunyi menarik ketika ia melolong sehingga ke tala merah 9000 rpm, menghasilkan 502 HP sepanjang jalan dalam GT3 dan GT3 Touring.

Enjin yang sama dipusingkan kepada 518 HP dalam GT3 RS baru, tetapi elemen aerodinamik kereta lumba liar yang lia.

Idea yang dipinjam dari kereta lumba GT dan Formula 1 yang membentuk kemajuan kejuruteraan utamanya.

Transmisi manual 6 speed adalah standard dalam model GT3 tetapi kami telah membuktikan transmisi automatik PDK tujuh kelajuan yang pilihan adalah lebih cepat.

Kerana ia bertukar lebih cepat daripada manusia dan kelihatan terhubung dengan korteks serebrum pemandu. GT3 RS hanya datang dengan kotak gear PDK.

Walaupun model GT3 dan GT3 Touring direka untuk memberi keseronokan di litar perlumbaan paling mencabar dunia, mereka hampir sama senangnya dan mudah untuk hidup dengan seperti 911 biasa apabila dipandu di jalan raya bandar.

Adalah sifat dwi-tujuan ini yang menjadikan GT3 salah satu kereta sukan kegemaran kami dan mengapa ia dengan mudah mendapat tempat di atas pentas tertinggi ikon automotif.

Adapun GT3 RS, ia serius tentang masa litar sebagaimana yang boleh diperoleh oleh 911 dan masih mendapat lesen.

6. Porsche 911

porsche 911
Porsche 911

Senarai kereta coupes terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta sukan Porsche 911.

Jika anda menutup mata dan membayangkan sebuah Porsche, kemungkinan besar 911 muncul pertama dalam imaginasi anda.

Fastback berenjin belakang ini adalah sebuah legenda dan dengan alasan yang baik. Bukan sekadar satu sebab.

Selama beberapa dekad, ia menjadi penanda aras bagi prestasi, kawalan, dan perasaan, memberi inspirasi kepada pesaing seperti Aston Martin Vantage, Audi R8, dan Maserati MC20.

911 Standard mengekalkan akar asalnya dengan sepasang enjin flat-six twin-turbo yang telah ditala sehingga 473 kuasa kuda.

Kebanyakan model 911 mempunyai penggerak roda belakang tetapi penggerak empat roda juga tersedia.

Gaya badan Coupe, konvertibel cabriolet, dan Targa ditawarkan, dan mereka mempunyai kabin yang selesa untuk dua orang dewasa sama ada telah dihias dengan kemewahan atau dibiarkan seperti asal.

Keunggulan 911 tidak hanya berpunca daripada keupayaan prestasinya yang tinggi tetapi juga daripada kenyataan bahawa ia cukup selesa untuk digunakan setiap hari.

7. Porsche 718 Cayman

porsche 718 cayman
Porsche 718 Cayman

Senarai kereta coupes terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta Porsche 718 Cayman.

Apabila berbicara mengenai kereta sukan, kami dengan mudah terpesona, tetapi terdapat beberapa kereta yang masih menghinggapi minda kami kerana benar-benar luar biasa.

Porsche 718 Cayman 2023 adalah salah satu kereta sukan yang terus memikat perhatian kolektif kami.

Enjin turbo yang dipasang di tengah memberikan kelebihan kawalan semulajadi kepada Cayman dan saudara konvertibelnya, 718 Boxster berbanding dengan pesaing berenjin hadapan seperti Jaguar F-Type dan Toyota Supra.

Di jalan berliku, Cayman tidak tergoyahkan, dan kawalan yang tajam membuat anda tidak pernah mahu berhenti memandu.

Sudah tentu, terlalu sedikit tempat untuk menyimpan telefon, kunci, dan minuman dalam kabin dua tempat duduk, dan enjin turbo empat pangkal boleh kedengaran sedikit lebih rafin.

Selain itu, Cayman adalah kereta sukan yang dikejurutera dengan sempurna yang mudah untuk disayangi. Kami harus tahu.

Kami telah jatuh cinta dengan Porsche 718 Cayman GTS 4.0 jangka panjang kami, yang telah memberi kesan kepada kami dalam semua cara yang dijangka dan bahkan beberapa yang tidak dijangka.

Ini termasuk betapa sedikitnya kompromi yang diperlukan untuk memandunya setiap hari.

8. Mercedes-Benz E-Class

mercedes-benz e-class
Mercedes-Benz E-Class

Senarai kereta coupes terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta Mercedes-Benz E-Class.

Reka bentuk moden dan pantas ini adalah perkataan yang terlintas di minda dalam sebuah Mercedes-Benz E-class.

Gaya badan sedan 4 pintu, coupe 2 pintu, dan konvertibel 2 pintu yang membentuk keluarga E-class semuanya memberikan rasa keselesaan mewah dan senarai panjang pilihan yang membolehkan pelanggan menyesuaikan kereta mereka dengan citarasa mereka.

Mulakan dengan pilihan enjin: sedan E350 dikuasakan oleh enjin empat segaris 255 hp; sedan E450 diberkati dengan versi 362 hp dari enam segaris 3.0 liter halus Mercedes.

Coupe yang menarik dan konvertibel penutup lunak hanya hadir dalam bentuk enam silinder E450.

E-class dilengkapi dengan banyak barangan mewah termasuk peti sejuk dalam kotak sarung tangan dan tiang stereng yang boleh diubah daya.

Walau bagaimanapun, secara mengejutkan, sesetengah perkara yang anda jangka akan menjadi standard dalam kelas harga ini ternyata menjadi pilihan, seperti uphosleri kulit dan bantuan pemandu Mercedes yang lebih canggih.

E-class adalah sebuah kereta penjelajah yang tenang, berkomitmen kepada keselesaan, jadi mereka yang memerlukan kelajuan haruslah memeriksa AMG E53 untuk prestasi yang lebih bertenaga.

Tetapi jika anda mencari sebuah automobil mewah yang indah dihasilkan dengan silsilah yang sepadan, E-class sentiasa menjadi pilihan yang menggugah perasaan.

9. McLaren Artura

mclaren artura
McLaren Artura

Senarai kereta coupes terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta McLaren Artura.

McLaren merangkul masa depan berhibrid prestasi tinggi dengan supercar bergaya 2023 Artura.

Kereta dua tempat duduk berenjin tengah yang baru diperkenalkan ini dibina di atas platform ringan baru.

Ia juga menggabungkan V-6 twin-turbo yang pertama bagi syarikat, dengan kuasa eletrik bateri untuk mencipta model plug-in hibrid, sebuah pencapaian pertama lain.

Duo ini menghasilkan kuasa gabungan 671 horsepower dan 531 paun-kaki tork.

Anggaran prestasinya disorot oleh masa 0 hingga 60 mph dalam masa 2.6 saat dan kelajuan maksimum 205 mph.

Reka bentuk badannya adalah murni McLaren, lengkap dengan pembuka udara utama dan pintu gaya gunting.

Bersama dengan kabin yang lebih mewah dan luas daripada 720S, Artura 2023 menawarkan beberapa ciri kemudahan dan bantuan pemandu.

10. BMW M4

bmw m4
BMW M4

Senarai kereta coupes terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta BMW M4.

Sebagai versi dua pintu dari sedan M3, M4 mempunyai tahap keselesaan, kemewahan, dan kegunaan harian yang tinggi dan tempat duduk belakang yang agak luas jika anda memerlukannya.

Kuasa dan cengkaman adalah dua bidang di mana BMW M4 bersinar.

M4 standard dilengkapi dengan penggerak roda belakang, transmisi manual enam kelajuan, dan enjin inline-six twin-turbo sekuat 473 hp; model M4 Competition mempunyai 503 horsepower.

Kedua-dua model boleh didapati dengan transmisi automatik lapan kelajuan pilihan, transmisi satu-satunya yang dijual dengan sistem penggerak roda empat pilihan xDrive yang opsional.

Malah, terdapat versi serangan trek yang baru, M4 CSL 543 hp yang memadamkan tempat duduk belakang untuk penjimatan berat.

Bilangan mod pemanduan yang mengawal konfigurasi kuasa dan sasis yang rumit menyukarkan untuk mencari penyelesaian yang anda sukai.

Walaupun aduan tersebut, M4 adalah sebuah kereta yang istimewa. Kuasa yang banyak, banyak tork, dan transmisi manual yang boleh didapati mengingatkan kami tentang apa yang menjadikan kereta M begitu hebat dahulu kala.