11 Kereta Hyundai Terbaru 2024 di Malaysia | New Launching

JenisKereta.com – Kereta Hyundai Terbaru 2024 telah muncul sebagai langkah yang mengesankan bagi pengeluar yang pada mulanya dikenali sebagai pembuat kereta ekonomi berharga mampu.

Model-model seperti kereta kompak Elantra dan SUV Santa Fe masih menawarkan nilai yang baik tetapi tidak berdikari berbanding dengan pesaing-pesaing rapat mereka.

Ini menjadikan mereka pilihan yang kukuh dalam segmen masing-masing.

Sedan saiz sederhana Sonata membawa kehadiran kepada tahap yang lebih tinggi dengan reka bentuk yang berani dan siri ciri teknologi yang mengagumkan.

Terdapat banyak variasi dalam rangkaian, juga, dengan kenderaan seperti Ioniq yang menjimatkan bahan api dan Veloster N yang sporty dan unik.

1. Hyundai Elantra 2024

hyundai elantra 2024
Hyundai Elantra 2024

Senarai kereta Hyundai terbaru 2024 di Malaysia yang pertama ialah Hyundai Elantra 2024.

Kereta kompak Hyundai telah mengalami peningkatan penampilan dengan bahagian hadapan yang lebih tajam, elemen pencahayaan luaran yang dikemaskini, dan rim baru.

Terdapat beberapa pilihan warna baru, termasuk Exotic Green dan Ultimate Red.

Hyundai juga telah menambahkan airbag kesan sisi belakang dan peringatan tali pinggang tempat duduk belakang sebagai standard di seluruh rangkaian Elantra.

Lane-keeping assist, blind-spot monitoring, and rear cross-traffic alert, semuanya adalah ciri standard kini memberi amaran kepada pemandu dengan haptic pulses di roda stereng.

2. Hyundai Elantra N 2024

hyundai elantra n 2024
Hyundai Elantra N 2024

Senarai kereta Hyundai terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Hyundai Elantra N 2024.

Walaupun bukan perubahan generasi, Hyundai Elantra N yang disegarkan kelihatan akan membawa beberapa perubahan yang bernilai untuk diperhatikan.

Bumper hadapan dan belakang yang baru disertai dengan lampu hadapan dan lampu belakang yang menarik.

Logo “H” di penutup bon kini berwarna hitam, dan terdapat dua rekaan rim 19 inci yang baru.

Terdapat juga beberapa perubahan di dalam berupa tempat duduk baru dan pembaruan stereng serta tombol gear.

3. Hyundai Ioniq 6 2024

hyundai ioniq 6 2024
Hyundai Ioniq 6 2024

Senarai kereta Hyundai terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Hyundai Ioniq 6 2024. Tiada perubahan kepada Ioniq 6 untuk tahun model 2024.

Hyundai telah membuktikan dirinya sebagai pemimpin dalam kenderaan elektrik, dan sedan Ioniq 6 merupakan perwakilan bagi reka bentuk tajam dan teknologi terkini dari pengeluar automotif Korea ini.

EV bergaya ini menggabungkan jarak pemanduan yang panjang dengan penampilan menarik dan pelbagai ciri, semua pada harga yang cukup menarik.

Ia berkongsi banyak komponen dengan SUV Ioniq 5 yang lebih kotak tetapi membungkusnya dalam bentuk yang lebih ramping dan aerodinamik.

Kedua-dua EV ini adalah penerima baru-baru ini untuk anugerah EV Tahun Ini kami, dengan Ioniq 6 meraih gelaran tersebut untuk tahun 2023.

Ioniq 6 hadir dengan penggerak roda belakang atau kesemua roda dan pilihan dua bateri, yang lebih besar memberikan jarak pemanduan yang dianggarkan oleh EPA sebanyak 361 miles.

4. Hyundai Sonata 2024

hyundai sonata 2024
Hyundai Sonata 2024

Senarai kereta Hyundai terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Hyundai Sonata 2024. Hyundai telah memberi Sonata penyegaran untuk tahun 2024.

Lampu siang hari yang funky yang berjalan seiring dengan bon telah hilang, dan di sini, terdapat, well, lampu siang hari yang funky yang berpanjangan di seluruh lebar bumper hadapan.

Penutup bumper belakang dan lampu belakang juga direka semula, tetapi peningkatan yang paling bermakna berlaku di dalam.

Kini terdapat dua skrin sentuhan infotainment 12.3-inci yang dipasang pada satu pemasangan paparan melengkung.

Stereng juga mempunyai penampilan yang berbeza. Hyundai memindahkan pemilih gear dari konsole tengah ke knob yang memanjang dari tiang stereng.

Dari segi mekanikal, penggerak roda kesemuanya kini menjadi pilihan, tetapi hanya pada kereta dengan enjin asas empat-silinder 2.5 liter.

Hyundai telah mengeluarkan pilihan kuasa turbo 1.6 liter dalam 180 hp dari pilihan kuasa Sonata.

Tetapi enjin turbo 2.5 liter empat-silinder yang menghasilkan 290 hp dalam trim N Line yang sporty tetap kekal.

5. Hyundai Kona 2024

hyundai kona 2024
Hyundai Kona 2024

Senarai kereta Hyundai terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Hyundai Kona 2024.

Kona telah mengalami upgrade sepenuhnya untuk tahun model 2024 dan menampilkan penampilan yang lebih moden.

Bilik kabin juga telah diperbaharui dengan lebih banyak teknologi dan reka bentuk yang segar.

Kona Hyundai 2024 yang berbentuk kotak kelihatan lebih garang daripada sebenarnya, kerana SUV kompak ini direka untuk hutan bandar bukan jalanan berlumpur.

Seperti generasi sebelumnya, Kona baru dikuasakan oleh salah satu daripada dua enjin empat-silinder yang diberi bahan api.

Enjin standard adalah 2.0 liter dengan kuasa 147 hp, tetapi enjin turbo 1.6 liter yang lebih bertenaga dengan 190 hp adalah pilihan tambahan.

Kona elektrik juga ditawarkan, tetapi kami akan mengulas model itu secara berasingan.

Reka bentuk yang lebih futuristik bagi Kona meluas ke dalamannya, yang direka berdasarkan kepada dua skrin 12.3-inci di dashboard.

Kona 2024 adalah lebih luas daripada model generasi sebelumnya juga, terutamanya berkat kepada panjang bahagian roda yang lebih panjang.

Dan belakang tempat duduk hadapan yang lebih nipis yang membebaskan lebih banyak ruang bagi penumpang tempat duduk belakang.

6. Hyundai Kona Electric 2024

hyundai kona electric 2024
Hyundai Kona Electric 2024

Senarai kereta Hyundai terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Hyundai Kona Electric 2024. Model 2024 menandakan permulaan generasi baru bagi Hyundai Kona Electric.

Ia lebih panjang, lebih lebar, dan menggunakan bahagian roda yang lebih panjang untuk memaksimumkan kegunaannya.

Reka bentuk baru yang segar menjadikan Kona Electric 2024 jelas berbeza daripada model terdahulu.

Dengan lampu hadapan dan lampu belakang LED yang meluas, tema untuk Kona baru ini adalah piksel.

7. Hyundai Nexo 2024

hyundai nexo 2024
Hyundai Nexo 2024

Senarai kereta Hyundai terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Hyundai Nexo 2024.

Hyundai hanya membuat sedikit perubahan kepada Nexo untuk tahun 2024, satu templat yang diikuti sejak penampilan Nexo pada tahun 2019.

Kedua-dua varian Blue dan Limited mendapat penapis arang teraktif baru dan logik perisian HVAC untuk membantu mengurangkan bau dalam kabin.

Terdapat empat port USB Jenis C sekarang berbanding dengan tiga port Jenis A, dan pintu belakang mendapat kaca privasi.

Pada palet cat, Titanium Gray Matte menggantikan Shimmering Silver. Untuk varian Limited sahaja, tingkap sisi belakang mendapat kawalan sentuh atas/bawah.

8. Hyundai Palisade 2024

hyundai palisade 2024
Hyundai Palisade 2024

Senarai kereta Hyundai terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Hyundai Palisade 2024.

Untuk tahun 2024, varian Calligraphy Night Edition yang baru bergabung dengan rangkaian Palisade dan mempunyai hiasan luaran yang diberi hitam, rim hitam unik, rel atap hitam, dan interior kulit hitam.

Hanya beberapa perubahan kecil lain yang tersedia untuk Palisade tahun ini, tetapi ciri kawalan iklim automatik dua zon di hadapan dan kawalan iklim automatik satu zon di belakang kini menjadi standard pada varian asas SE.

XRT kini dilengkapi dengan tirai tingkap sisi belakang dan Limited mendapat pencahayaan ambien di dalam.

9. Hyundai Santa Fe 2024

kereta hyundai terbaru 2024 di malaysia hyundai santa fe 2024
Hyundai Santa Fe 2024

Senarai kereta Hyundai terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Hyundai Santa Fe 2024.

Jika anda belum dapat mengenal pasti hanya dengan melihat, SUV Hyundai Santa Fe 2024 adalah SUV yang jauh berbeza dari model tahun lalu.

Transformasi dramatik itu disebabkan oleh reka bentuk luaran yang diimajinasikan semula dan reka bentuk interior yang baru.

Bahagian roda Santa Fe telah dipanjangkan, bahagian depannya telah berkurang, dan sekarang dengan tiga baris tempat duduk.

Terdapat lebih banyak ruang untuk membawa penumpang daripada sebelum ini. Santa Fe baru ini akan dijual pada musim bunga 2024.

10. Hyundai Santa Fe Hybrid 2024

kereta hyundai terbaru 2024 di malaysia hyundai santa fe hybrid 2024
Hyundai Santa Fe Hybrid 2024

Senarai kereta Hyundai terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Hyundai Santa Fe Hybrid 2024.

Dengan reka bentuk terbaru, Hyundai Santa Fe Hybrid 2024 mengambil reka bentuk yang baru dan berani yang tidak mengekalkan sebarang garis lembut dari model generasi sebelumnya.

Reka bentuk luaran yang linear dan kotak melingkungi kabin yang lebih moden yang kelihatan terinspirasi daripada SUV mewah seperti Land Rover Discovery.

Tiga baris tempat duduk menyediakan ruang untuk sehingga tujuh penumpang, tetapi kerusi kapten baris kedua mengurangkan kapasiti tempat duduk kepada enam.

Di bawah bonet terdapat kuasa hibrid yang terdiri daripada enjin empat-silinder turbo 1.6 liter dan motor elektrik.

Semua model dilengkapi dengan automatik enam kelajuan dan penggerak roda kesemuanya.

11. Hyundai Venue 2024

kereta hyundai terbaru 2024 di malaysia hyundai venue 2024
Hyundai Venue 2024

Senarai kereta Hyundai terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Hyundai Venue 2024.

Tidak banyak yang berubah tentang Venue untuk tahun model 2024. Port USB baris kedua yang sebelum ini tidak tersedia kini menjadi standard pada model SEL dan Limited.

Kunci pintu tanpa anak kunci dengan butang mula yang sebelum ini hanya tersedia pada trim Limited kini turun ke SEL, dan SE asas kini menerima sistem audio enam penutur.

Apabila harga jualan purata bagi kenderaan baru meningkat hampir ke $50,000, menjadi semakin sukar untuk membayangkan bahawa kenderaan wujud bermula hampir 60 peratus lebih rendah.

SUV Hyundai Venue 2024, dengan harga asas yang sangat rendah termasuk teknologi bantuan pemandu standard seperti bantuan pengerakan lorong dan bantuan elakan perlanggaran ke hadapan hanya itulah.

Harganya yang berhemat bermakna pembeli akan terpaksa berbuat tanpa ciri penting seperti penggerak roda kesemuanya.

Sementara pesaing yang lebih mahal dari Mazda dan Volkswagen boleh memberi kuasa kepada keempat-empat roda.