3 Kereta Mini Terbaru 2024 di Malaysia | New Launching

JenisKereta.com – Kereta Mini Terbaru 2024 di Malaysia menawarkan gabungan unik antara reka bentuk klasik dan teknologi moden.

Anda mungkin mengenali Mini sebagai pembuat kereta hatchback, convertible, dan SUV yang lincah dengan gaya go-kart, tetapi jenama ini sebenarnya dimiliki oleh BMW.

Walaupun mempunyai akar Jerman, barisan kenderaan Mini terutama Mini Cooper masih mengekalkan gaya ceria dari Mini British asal tahun 1960-an.

Crossover Countryman menawarkan posisi tempat duduk yang lebih tinggi dan pacuan semua roda yang tersedia untuk memenuhi keperluan pembeli yang mencari Mini dengan ruang lebih untuk penumpang dan kargo serta keyakinan dalam semua keadaan cuaca.

Jika anda memerlukan prestasi lebih dari Mini anda, lihat versi JCW bagi setiap model yang menawarkan prestasi maksimum.

Berikut ialah senarai kereta mini terbaru 2024.

1. Mini Cooper S Clubman 2024

kereta mini terbaru 2024 di malaysia mini cooper s clubman 2024
Mini Cooper S Clubman 2024

Senarai kereta Mini terbaru 2024 di Malaysia yang pertama ialah Mini Cooper S Clubman 2024.

Clubman diteruskan ke tahun 2024 tanpa sebarang perubahan ketara, malah Edisi Untamed yang dilancarkan untuk tahun 2023 juga akan diteruskan ke tahun model baharu.

Mini juga telah mengumumkan bahawa tahun ini akan menjadi tahun terakhir untuk Clubman, walaupun ia mungkin akan muncul semula dalam barisan jenama ini pada masa depan.

Untuk meraikan, Mini akan membina 1969 unit model Edisi Akhir yang dilengkapi dengan grafik unik dan lencana peringatan.

Ini menunjukkan penghormatan kepada sejarah dan warisan Clubman yang ikonik, memberikan sentuhan nostalgia kepada peminat setia sebelum model ini dihentikan pengeluarannya.

2. Mini Cooper Clubman JCW 2024

mini cooper clubman jcw 2024
Mini Cooper Clubman JCW 2024

Senarai kereta Mini terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Mini Cooper Clubman JCW 2024.

Ini adalah Mini Cooper Clubman JCW 2024, dengan badan kompak yang menyembunyikan casis sporty di bawahnya dan wajah retro-cute yang menutupi enjin turbocharged empat silinder dengan 302 hp.

Wagon ini lebih ditujukan untuk prestasi daripada membawa kargo, dan hatchback kompak seperti Honda Civic Type R dan Volkswagen Golf R menawarkan ruang dalam yang serupa.

Ia dimaksudkan sebagai versi yang lebih praktikal daripada Mini Cooper JCW yang kecil, dan berdasarkan kriteria itu, ia berjaya.

Clubman JCW adalah kegembiraan untuk dipandu di jalan berliku dan enjinnya yang bertenaga memberikan deruman yang memuaskan.

Walau bagaimanapun, perjalanan yang agak keras mungkin tidak disukai oleh sesetengah pemandu.

3. Mini Cooper JCW 2024

mini cooper jcw 2024
Mini Cooper JCW 2024

Senarai kereta Mini terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Mini Cooper JCW 2024.

Mini Cooper sangat comel dengan saiz kompaknya, walaupun menyusahkan kerana ruang kargo yang terhad, sangat sesuai untuk mengharungi jalan-jalan di pergunungan.

Versi John Cooper Works yang dipertingkatkan jelas memberi tumpuan kepada prestasi pemanduan berbanding keselesaan.

Cooper JCW dilengkapi dengan enjin turbocharged inline-empat 228-hp, dengan pilihan transmisi automatik lapan kelajuan atau transmisi manual enam kelajuan yang hanya tersedia untuk versi hardtop.

Penalaan suspensi kereta ini menghasilkan pengendalian yang membuatkan tayar 17-inci terasa seperti melekat di atas jalan, yang mungkin terlalu agresif untuk kegunaan harian.

Namun, ia satu-satunya kereta kompak yang menawarkan keseronokan pemanduan dengan varian convertible yang tersedia.

Walaupun Cooper JCW mempunyai prestasi tinggi, ruang dalam yang sempit dan ruang kargo yang terhad mungkin menjadi masalah untuk keperluan pengangkutan anda.