14 Kereta Nissan Terbaru 2024 di Malaysia | New Launching

JenisKereta.com – Kereta Nissan Terbaru 2024 telah melangkah jauh sejak zaman ketika ia dikenali sebagai Datsun.

Kini, ia menjadi rumah bagi sedan sederhana Altima. SUV Rogue menawarkan keselesaan dan ruang kargo yang mencukupi, serta keheningan yang menarik.

Di puncak barisannya terdapat GT-R yang terkenal, yang memperoleh reputasinya sebagai pembunuh supercar dan julukannya “Godzilla” dengan kuasa buruan 565 hp dari enjin V-6 twin-turbo yang gagah.

Versa yang murah dan ceria terletak di hujung spektrum yang lain, menjadi salah satu kereta baru yang paling berpatutan yang dijual di Amerika Syarikat.

1. Nissan Altima 2024

kereta nissan terbaru 2024 nissan altima 2024
Nissan Altima 2024

Senarai kereta Nissan terbaru 2024 di Malaysia yang pertama ialah Nissan Altima 2024.

Selepas restail halus dan beberapa peningkatan peralatan untuk tahun 2023, Nissan Altima 2024 membuat satu perubahan digital minor.

Perkhidmatan NissanConnect, yang membolehkan ciri-ciri seperti kunci jauh, pengejanaan enjin jauh, dan panggilan kecemasan, disertakan dengan ujian tiga tahun berbanding ujian enam bulan.

Mendengar desas-desus, Altima dan adiknya yang kecil, Versa subkompak hanya akan kekal untuk beberapa tahun lagi.

Walaupun demikian, Altima terus mengekalkan kedudukannya sebagai pilihan yang dihargai dalam segmen sedan dengan kombinasi prestasi yang baik, teknologi moden, dan kebolehpercayaan yang terbukti.

Diharapkan, dengan peningkatan yang diperkenalkan untuk model 2024, Altima dapat terus memenuhi harapan peminatnya dalam tahun-tahun akan datang.

2. Nissan GT-R 2024

2024 nissan gt-r
Nissan GT-R 2024

Senarai kereta Nissan terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Nissan GT-R 2024.

Nissan berjaya meningkatkan daya tekanan ke bawah tanpa meningkatkan pekali seret dengan menyelap bagian hadapan dan belakang, termasuk grill yang lebih nipis dan penutup spoiler yang dibentuk semula.

Satu spoiler bergaya leher angsa baru sesuatu yang juga digunakan oleh Porsche 911 GT3 telah ditambah pada model NISMO, yang juga kini menawarkan differential depan terhadap pelepasan terhad dan pakej penampilan serat karbon.

Nissan juga mengatakan opsyen warna Stealth Gray yang baru telah ditambah ke dalam palet warna NISMO, walaupun warna ini ditawarkan pada model Edisi Khas NISMO 2022.

Model T-spec yang diperkenalkan semula juga membawa kembali warna warisan Ikatan Warna Midnight Purple dan Millennium Jade yang ikonik.

issan juga telah mendedahkan dua produk khas terhad dalam edisi T-spec Takumi dan Skyline.

Peningkatan pada model Nissan ini menunjukkan komitmen mereka dalam menyediakan pilihan yang lebih pelbagai kepada penggemar kereta, sambil memperkukuhkan reputasi mereka dalam bidang kejuruteraan prestasi.

Dengan penambahan warna-warna baru dan peningkatan pada model-model tertentu, Nissan memperlihatkan kepekaan terhadap citarasa pelanggan dan kecenderungan pasaran semasa.

Diharapkan bahawa penambahan ini akan menarik minat penggemar setia Nissan serta mendorong penjualan untuk model-model tertentu yang dipertingkatkan.

3. Nissan Leaf 2024

2024 nissan leaf
Nissan Leaf 2024

Senarai kereta Nissan terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Nissan Leaf 2024.

Bukti bahawa sebuah kenderaan elektrik boleh menjadi berpatutan, Nissan Leaf tidak menggunakan petrol dengan harga di bawah $30,000.

Ini menjadikan peralihan dari pam bahan api ke stesen cas lebih mudah untuk dibenarkan.

Tetapi walaupun harga Leaf yang murah, kelemahannya termasuk kapasiti cas pantas DC 50 kW yang lebih perlahan dan jarak pendek 180 miles pada satu cas mengikut ujian lebuh raya 75 mph.

Jarak yang lebih pendek dengan cas yang lebih perlahan adalah satu resipi untuk rasa frustrasi, tetapi jika keperluan perjalanan anda adalah dekat dan tempatan, hatchback Leaf adalah pilihan yang masuk akal.

Nissan mengumumkan rancangan untuk menghentikan pengeluaran Leaf, mengalihkan fokus dan usahanya kepada EV yang lebih mahal dan lebih besar, Ariya baru.

4. Nissan Sentra 2024

kereta nissan terbaru 2024 nissan sentra 2024
Nissan Sentra 2024

Senarai kereta Nissan terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Nissan Sentra 2024. Nissan menyegarkan Sentra dengan penampilan baru untuk tahun model 2024.

Penampilannya mendapat lampu depan dan belakang baru dengan reka bentuk bumper yang lebih megah, dan reka bentuk rim 16 dan 18 inci yang baru.

CVT Xtronic juga telah ditambah, yang Nissan dakwa meningkatkan ekonomi bahan api Sentra dan menyempurnakan pengalaman pemanduan Sentra.

Penghidup enjin berhenti juga baru untuk Sentra 2024. Dalaman kebanyakannya sama, walaupun Sentra 2024 mempunyai logo baru Nissan pada sterengnya.

5. Nissan Versa 2024

2024 nissan versa
Nissan Versa 2024

Senarai kereta Nissan terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Nissan Versa 2024.

Selepas penyegaran reka bentuk yang lebih signifikan untuk tahun 2023, kereta kecil Nissan meneruskan ke tahun model 2024 tanpa sebarang perubahan yang ketara.

Walau bagaimanapun, desas-desus sedang beredar bahawa Versa mungkin tidak lama lagi berada di dunia ini.

Dengan laporan yang mengatakan bahawa Nissan sedang mempertimbangkan untuk menamatkan pengeluaran selepas tahun model 2025.

6. Nissan Z 2024

2024 nissan z
Nissan Z 2024

Senarai kereta Nissan terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Nissan Z 2024. Z kembali pada tahun lepas selepas banyak nantikan.

Untuk 2024, coupe rear-wheel drive ikonik dijangkakan untuk menaikkan tahap prestasi dengan model NISMO yang berfokus pada prestasi.

Z NISMO mendapat HP tambahan (420 HP, meningkat dari hasil standard sebanyak 400) dan tork 384 paun-kaki (meningkat dari 350 paun-kaki pada model standard).

Hal baru lainnya ialah limited-slip differential, rim yang lebih besar, brek yang lebih besar, suspen yang lebih tegang, dan kerja badan yang lebih mewah.

7. Nissan Ariya 2024

kereta nissan terbaru 2024 nissan ariya 2024
Nissan Ariya 2024

Senarai kereta Nissan terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Nissan Ariya 2024.

Apabila Nissan Leaf sepenuhnya elektrik mencapai hujung hayatnya, model baru Ariya menyambung.

Ariya jauh lebih unggul berbanding Leaf yang sebelum ini dari segi ruang, jarak, kuasa, dan gaya.

Untuk permulaan, Ariya tersedia dalam versi penggerak roda hadapan dan empat roda, dengan jarak yang dianggarkan oleh EPA antara 265 hingga 304 miles.

Ditawarkan dengan dua pilihan bateri, Ariya adalah pengendali yang lancar yang keluaran paling kuatnya mencapai 389 HP.

Walaupun dalaman adalah yang paling elegan dari Nissan sehingga kini, lengkap dengan potongan kayu dan butang haptik pada papan pemuka, Ariya tidak menawarkan banyak kegembiraan.

Selain itu, kadar cas pantas DC maksimumnya sebanyak 130 kW adalah lemah jika dibandingkan dengan pesaing seperti Hyundai Ioniq 5 dan Kia EV6 yang boleh diisi semula dengan lebih cepat sehingga 230 kW.

8. Nissan Armada 2024

kereta nissan terbaru 2024 nissan armada 2024
Nissan Armada 2024

Senarai kereta Nissan terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Nissan Armada 2024.

Armada Nissan yang semakin uzur adalah model lama yang kukuh dan berbangga dengannya.

SUV terbesar dari Nissan ini, ia mempunyai konstruksi badan-ke-bingkai, tiga baris tempat duduk, enjin V-8 semulajadi, dan penarafan tarik maksimum sebanyak 8500 paun.

Pemacu empat roda adalah pilihan pada semua empat tahap penebangan, dan paksi belakang terhadan pelepasan terhad adalah standard.

Walaupun semua Armada dilengkapi dengan baik, penebangan atasnya dilengkapi dengan ciri-ciri mewah.

Ini termasuk tempat duduk kulit berkemban yang dipanaskan, skrin paparan belakang dipasang di kepala, dan potongan hiasan kayu pori terbuka, berhenti sebelum menginjak kaki Infiniti QX80 yang berkongsi platform dan kuasa penggerak dengannya.

Harga Armada sepadan dengan pesaing seperti Chevy Tahoe, Jeep Wagoneer, atau Ford Expedition, begitu juga dengan angka ekonomi bahan api gabungan 16 mpg-nya.

9. Nissan Kicks 2024

2024 nissan kicks
Nissan Kicks 2024

Senarai kereta Nissan terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Nissan Kicks 2024.

Kebolehbeliannya adalah yang utama bagi Nissan Kicks, yang mengatasi harga permulaan banyak pesaing subkompaknya, seperti Mazda CX-30, Kia Niro, dan Volkswagen Taos, dengan beberapa ribu dolar.

Dan penjimatan tidak berhenti di situ, semasa ujian ekonomi bahan api lebuh raya dunia nyata kami, Kicks melebihi anggaran EPA dengan kadar 37 mpg.

Walau bagaimanapun, kehematannya tidak datang tanpa beberapa pengorbanan.

Bekerja keras untuk menjimatkan wang anda adalah enjin empat silinder lemah 122 hp yang dilampirkan kepada transmisi automatik berterusan.

“Cepat” bukan dalam kosakata kuasa penggerak ini, dan begitu juga dengan penggerak empat roda, kerana Kicks adalah eksklusif untuk penggerak roda hadapan.

Di dalamnya, terdapat host teknologi bantuan pemandu standard yang mengagumkan dan sebuah kabin yang praktikal.

10. Nissan Pathfinder 2024

2024 nissan pathfinder
Nissan Pathfinder 2024

Senarai kereta Nissan terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Nissan Pathfinder 2024.

Apabila berbicara tentang pengangkutan keluarga yang praktikal, Nissan Pathfinder 2024 dengan mudah memenuhi keperluan.

Tetapi jangan biarkan penampilannya yang tangguh memperdayakan anda untuk berfikir bahawa ia mampu menakluki medan yang sama seperti Jeep atau Land Rover.

Malah, walaupun Rock Creek Edition yang diperkuat gagal untuk meningkatkan keupayaan luar jalan. Sebaliknya, Pathfinder dengan gembira melekat pada permukaan jalan.

Enjin V-6 yang lancar memberikan kuasa yang mencukupi, suspensinya diselaraskan dengan baik untuk keselesaan, dan kabinnya adalah luas dan sunyi.

Kapasiti tarikan juga best dengan maksimum 6000 paun, yang lebih daripada apa yang ditawarkan oleh pesaing seperti Hyundai Palisade, Kia Telluride, dan Toyota Highlander.

11. Nissan Rogue 2024

2024 nissan rogue
Nissan Rogue 2024

Senarai kereta Nissan terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Nissan Rogue 2024.

Nissan memberikan penyegaran kepada SUV kompaknya untuk tahun model 2024, dengan Rogue menerima grille yang lebih berkilauan serta rim baru dan bumper belakang yang disemak semula.

Di dalamnya, terdapat beberapa kemaskini minor, tetapi tambahan terbesar adalah skrin sentuh 12.3-inci.

Ia tidak hanya menggantikan unit 9.0-inci yang lama pada model SL dan Platinum, tetapi ia juga menandakan pengenalan sistem infotainment berasaskan Google dan aplikasi yang berkaitan.

Perkhidmatan Nissan Connect kini termasuk tempoh percubaan tiga tahun, yang merupakan peningkatan yang mencolok berbanding enam bulan sebelumnya.

12. Nissan Frontier 2024

2024 nissan frontier
Nissan Frontier 2024

Senarai kereta Nissan terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Nissan Frontier 2024.

Walaupun tidak sehebat Titan saiz penuh Nissan, Frontier saiz sederhana adalah lebih baru dan berharga jauh lebih rendah.

Ia menggunakan enjin V-6 yang kukuh 310 hp membuatkan 30 HP lebih daripada Honda Ridgeline yang dipasangkan oleh Nissan dengan transmisi automatik sembilan kelajuan.

Penggerak roda belakang adalah standard, tetapi penggerak empat roda adalah pilihan.

Tidak seperti Jeep Gladiator, Frontier menawarkan dua pilihan kabin, King Cab yang dipanjangkan dan versi kabin kru yang lebih besar.

Frontier mempunyai bak standard 5.0 kaki dan menawarkan sesuatu yang tidak ditawarkan oleh Colorado yang lebih baru, bak pilihan 6.0 kaki.

13. Nissan Titan 2024

2024 nissan titan
Nissan Titan 2024

Senarai kereta Nissan terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Nissan Titan 2024.

Berita besar bagi barisan Titan 2024 bukanlah bahawa ia menambah pakej Bronze Edition baru, tetapi model S yang rendah telah dihapuskan.

Dengan Titan yang paling sesuai untuk tukang perniagaan kini tiada, harga asas trak separuh tan tersebut meningkat lebih dari $5000.

Titan SV kini menjadi titik permulaan, dan hanya ia sahaja yang boleh dilengkapi dengan rawatan Bronze Edition yang disebutkan sebelum ini dengan tambahan $2980, tentunya.

Dengan pakej penampilan baru, Titan menambahkan rim 20-inci berwarna perunggu, keliling grill hitam dan bahagian bumper tengah, dan bar sukan yang dipasang di bak.

Nissan akan menghentikan pengeluaran Titan saiz penuh pada musim panas 2024.

14. Nissan Titan XD 2024

2024 nissan titan xd
Nissan Titan XD 2024

Senarai kereta Nissan terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Nissan Titan XD 2024.

Bagi tahun 2024, barisan Titan XD kehilangan pilihan pelbagai dasar S, yang bermakna SV menjadi titik permulaan.

Perubahan ini juga membawa harga asas yang lebih tinggi, dengan Titan XD yang paling murah sekarang berharga hampir $4000 lebih mahal daripada sebelum ini.

Ini juga akan menjadi tahun model terakhir untuk kedua-dua Titan XD dan pasangannya yang separuh tan.

Ini kerana syarikat merancang untuk menghentikan pengeluaran kedua-duanya dan membina sedan EV di kilang Mississippi di mana Titan telah dipasang.