6 Kereta Volkswagen Terbaru 2024 | New Launching

JenisKereta.com – Kereta Volkswagen Terbaru 2024 kini menjadi topik perbualan hangat di kalangan peminat automotif.

Dari pengeluar yang terkenal dengan model Beetle yang sederhana pada tahun 1960-an, Volkswagen telah berkembang menjadi jenama yang menawarkan pelbagai kenderaan sporty, sedan yang praktikal, dan SUV yang berguna.

Salah satu model kegemaran kami ialah Tiguan, sebuah crossover kompak yang sangat popular.

Di samping itu, banyak model Golf sering tersenarai dalam senarai tahunan 10Best kami, terutama sekali Golf GTI yang mengujakan.

Atlas, sebuah crossover dengan tiga baris tempat duduk, menawarkan ruang yang cukup untuk tujuh orang serta ruang kargo yang luas.

Tambahan lagi, Volkswagen juga bakal melancarkan set crossover elektrik sepenuhnya dalam masa terdekat, termasuk VW ID.Buzz Microbus yang ikonik.

Sehingga kini, ID.4 merupakan tawaran elektrik sepenuhnya daripada syarikat ini, menandakan komitmen Volkswagen terhadap masa depan yang lebih hijau dan inovatif.

1. Volkswagen Jetta 2024

volkswagen jetta 2024
Volkswagen Jetta 2024

Senarai kereta Volkswagen terbaru 2024 di Malaysia yang pertama ialah Volkswagen Jetta 2024.

Berita besar untuk tahun 2024 adalah penyertaan suite bantuan pemandu IQ.Drive dari VW sebagai peralatan standard dari trim asas S.

Tambahan pula, untuk tahun 2024, stereng eco-leather, tombol gear kulit, cermin pandang belakang auto-malang, dan pengelap cermin dengan sensor hujan juga telah ditambah.

Trim Sport yang setingkat lebih tinggi kini didatangkan dengan tempat duduk depan berfungsi pemanas dan tayar gantian ringan yang menjimatkan ruang sebagai peralatan standard.

Dengan semua penambahbaikan ini, Volkswagen terus meningkatkan kualiti dan keselesaan pemanduan, memberikan pengalaman yang lebih baik kepada pemandu dan penumpang.

Keputusan untuk menjadikan teknologi IQ.Drive sebagai standard menunjukkan komitmen VW untuk keselamatan dan kemudahan pemandu.

2. Volkswagen Jetta GLI 2024

kereta volkswagen terbaru 2024 volkswagen jetta gli 2024
Volkswagen Jetta GLI 2024

Senarai kereta Volkswagen terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Volkswagen Jetta GLI 2024.

VW Jetta GLI untuk tahun 2024 masih mengekalkan kebanyakan ciri yang sama, kecuali untuk model Edisi Terhad 40 Tahun yang baru.

Hanya 1984 unit (tahun pengenalan Jetta GLI; bukan rujukan kepada novel terkenal George Orwell) akan dihasilkan.

Model ulang tahun ini menampilkan lencana tambahan yang menarik di bahagian dalam tetapi yang lebih penting, ia mengurangkan harga permulaan GLI dengan ketara.

Ia juga didatangkan dengan tempat duduk kain yang direka khas sebagai standard.

Penambahan ini menjadikan model ulang tahun Jetta GLI lebih menarik dan mampu milik kepada peminat setia VW.

Dengan reka bentuk dalaman yang eksklusif dan harga yang lebih rendah, model ini pasti menjadi pilihan yang dinantikan.

3. Volkswagen Atlas 2024

volkswagen atlas 2024
Volkswagen Atlas 2024

Senarai kereta Volkswagen terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Volkswagen Atlas 2024.

Volkswagen memberikan Atlas penampilan yang lebih bergaya untuk tahun 2024 dengan pelbagai peralatan standard yang serba baru.

Perubahan yang paling ketara adalah pada rupa baharu Atlas, termasuk fascia depan yang diperbaharui dengan lampu depan yang baru.

Terdapat reka bentuk roda baru di seluruh barisan, termasuk roda 21 inci untuk model R-Line.

Volkswagen menggantikan enjin V-6 276-hp yang sebelumnya tersedia dengan enjin turbocharged inline-four 269-hp.

Walaupun terdapat perbezaan dalam jenis enjin, kapasiti penarikan maksimum kekal 5000 pound, dan transmisi lapan kelajuan dengan pemacu roda depan masih menjadi standard.

Pemacu semua roda kekal sebagai pilihan. Untuk kokpit, Atlas yang diperbaharui ini mendapat hiasan baru yang lebih mewah yang menambah kepada reka bentuk yang sebelumnya lebih banyak menggunakan plastik.

4. Volkswagen Atlas Cross Sport 2024

volkswagen atlas cross sport 2024
Volkswagen Atlas Cross Sport 2024

Senarai kereta Volkswagen terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Volkswagen Atlas Cross Sport 2024.

Volkswagen telah memberikan Atlas Cross Sport pembaharuan besar untuk tahun model kelimanya.

Perubahan ini merangkumi reka bentuk semula pada bahagian hadapan dan belakang dengan lampu depan dan belakang yang dikemas kini.

Kemudian enjin 2.0 liter turbocharged empat silinder yang ditingkatkan dengan lebih kuasa; teknologi keselamatan standard baharu seperti kawalan pelayaran adaptif dengan ciri pemusatan lorong; serta bahan dalaman yang lebih mewah.

Untuk reka bentuk luaran, perubahan yang ketara dapat dilihat pada lampu depan dan belakang yang direka semula, memberikan penampilan yang lebih moden dan agresif.

Gril depan yang diperbaharui serta bampar yang diubah suai juga menambah daya tarikan visual pada model ini.

Lampu belakang kini lebih ramping dan dilengkapi dengan teknologi LED terkini, memberikan pandangan yang lebih tajam dan jelas pada waktu malam.

5. Volkswagen ID.4 2024

volkswagen id.4 2024
Volkswagen ID.4 2024

Senarai kereta Volkswagen terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Volkswagen ID.4 2024.

Volkswagen telah melakukan beberapa peningkatan pada model ID.4 untuk tahun 2024 dengan tujuan untuk meningkatkan prestasi dan jarak tempuh bagi model yang dilengkapi dengan pek bateri 77.0-kWh yang lebih besar.

Model ini kini hadir dengan motor elektrik yang ditingkatkan, memberikan kuasa sehingga 282 HP bagi model pacuan roda belakang dan sehingga 330 HP bagi model pacuan semua roda.

Peningkatan ini juga menyebabkan anggaran jarak tempuh EPA meningkat antara lapan hingga enam belas miles, menjadikan jarak tempuh antara 263 hingga 291 miles.

Selain peningkatan pada prestasi, ID.4 2024 juga memperkenalkan beberapa perubahan pada ciri dalaman dan reka bentuk luaran.

Skrin infotainmen kini berukuran 12.9 inci, memberikan paparan yang lebih besar dan jelas untuk pengguna.

Kawalan untuk kelantangan dan kawalan iklim kini dilengkapi dengan lampu latar, memudahkan pengguna untuk mengendalikan sistem dalam pelbagai keadaan pencahayaan.

6. Volkswagen Taos 2024

kereta volkswagen terbaru 2024 volkswagen taos 2024
Volkswagen Taos 2024

Senarai kereta Volkswagen terbaru 2024 di Malaysia yang seterusnya ialah Volkswagen Taos 2024.

Volkswagen telah memperkenalkan trim SE Black baharu dalam barisan kenderaannya untuk tahun 2024, menampilkan penampilan luaran yang gelap dan menawan.

Trim SE Black ini dilengkapi dengan bumbung hitam, roda hitam, dan aksen trim hitam yang menambahkan elemen misteri dan elegan pada reka bentuk keseluruhan.

Namun begitu, bahagian dalaman SE Black memberikan kontras yang menarik dengan jahitan biru pada pelapis tempat duduknya, memberikan sentuhan gaya yang unik dan berbeza.

Selain pengenalan trim SE Black, barisan model Volkswagen untuk 2024 juga menerima beberapa perubahan kecil tetapi signifikan.

Trim asas S kini dilengkapi dengan sistem kawalan pelayaran adaptif VW IQ.Drive yang turut mempunyai ciri pemusatan lorong.

Ini menambah tahap keselamatan dan kemudahan kepada pengguna dengan memastikan kenderaan sentiasa berada dalam lorong yang betul.