11 Tanda Rotor Disc Rosak Pada Kereta, Cepat Baiki !!

JenisKereta.com – Tanda rotor disc rosak pada kereta mungkin menjadi penyebab utama jika stereng anda menggegar atau jika brek anda mengeluarkan bunyi berdecit yang mengganggu setiap kali anda menekan pedal brek.

Sekiranya anda mengalami keadaan ini, adalah penting untuk memeriksa sistem brek anda dengan segera.

Semua rotor disc akan aus secara semulajadi, namun jika keausan terlalu teruk, ia boleh menyebabkan masalah yang serius pada roda dan sistem brek anda.

Dalam artikel ini, kami akan membincangkan semua petanda yang menunjukkan rotor disc anda tidak berfungsi dengan betul.

Jika anda mencurigai ada kerosakan pada rotor, disyorkan untuk membawa kenderaan anda ke bengkel terdekat dan meminta mekanik menggantikannya dengan segera.

1. Stereng Menggegar

stereng menggegar
Stereng Menggegar

Tanda rotor disc rosak pada kereta yang pertama ialah stereng kereta Anda menggegar.

Getaran ini menunjukkan rotor anda telah melengkung. Semasa brek dikenakan, bantalan brek akan menekan rotor, menghasilkan geseran dan haba.

Seiring berlalunya masa, tekanan ini akan melengkungkan rotor anda dan menjadikannya tidak sekata, yang pada gilirannya akan menyebabkan stereng bergetar.

Setelah rotor anda melengkung, tiada cara untuk meluruskannya atau membaikinya.

Untuk mengelakkan rotor daripada terlalu panas, elakkan memandu dengan laju dan mengikut belakang kenderaan lain, kerana ini boleh mengurangkan jangka hayat brek sekitar 20%.

Getaran pada stereng biasanya menandakan rotor depan anda mengalami kerosakan.

2. Grinding Brakes

grinding brakes
Grinding Brakes

Tanda rotor disc rosak pada kereta yang seterusnya ialah terjadi grinding brakes pada kereta Anda.

Bunyi brek yang bising menunjukkan rotor anda tidak licin. Apabila brek padus aus, plat besi mereka mula menggilap ke atas rotor anda.

Oleh kerana logam bergilap dengan logam, interaksi ini merosakkan permukaan licin rotor anda, menyebabkan bunyi bergilir atau mendecit apabila anda menekan brek.

Periksa pad brek anda untuk melihat berapa banyak bahan yang tinggal.

Anda mungkin perlu melepaskan tayar anda untuk melihat di belakang plat penyangga, tetapi periksa jika terdapat sekurang-kurangnya 4 mm (0.4 cm) bahan penambahan yang tinggal.

Sebaliknya, brek bergilir boleh disebabkan jika pad brek anda belum ‘dipelbagaikan’.

Untuk mempelbagaikannya, lajukan kenderaan anda ke 30-40 MPH sebelum dengan cepat berhenti, dan ulangi proses ini 4-5 kali.

3. Pulsating Brakes

pulsating brakes
Pulsating Brakes

Tanda rotor disc rosak pada kereta yang seterusnya ialah terjadi pulsating brakes pada kereta Anda. Isyarat berdenyut menunjukkan rotor yang aus secara tidak sekata.

Jika rotor anda tidak betul-betul rata, ia tidak akan sepadan dengan permukaan pad brek anda dengan betul, menyebabkan rasa goyang atau bergetar.

Kerosakan yang tidak sekata biasanya disebabkan oleh rotor yang terlalu panas atau pad brek yang sudah haus.

Sebaliknya, kerosakan tidak sekata pada rotor boleh dikaitkan dengan kawalan kualiti yang buruk oleh pengeluar, jadi pastikan untuk memasang komponen berkualiti tinggi untuk sistem brek anda.

Hanya memerlukan kira-kira 0.001 inci (0.003 cm) perbezaan ketebalan pada permukaan rotor untuk menyebabkan getaran yang ketara.

4. Bertambah Jarak Berhenti

bertambah jarak berhenti
Bertambah Jarak Berhenti

Tanda rotor disc rosak pada kereta yang seterusnya ialah bertambahnya jarak berhenti kereta Anda semasa melakukan brek.

Kuasa brek yang berkurangan selalunya menunjukkan pad dan rotor berkaca. Apabila pad brek anda terlalu panas, bahan luar mengeras dan dipindahkan ke rotor anda.

Oleh kerana bahan rosak, ia mengganggu geseran antara pad dan rotor anda, mengakibatkan prestasi brek yang lemah.

Sebagai alternatif, kuasa brek berkurangan mungkin berlaku kerana terdapat minyak atau gris pada rotor anda, menghalang pad brek daripada mencengkamnya.

Jika anda telah melakukan kerja pada kereta anda baru-baru ini, periksa permukaan rotor anda dan gunakan pembersih brek untuk membuang sebarang bahan cemar.

5. Warna Biru Pada Rotor Disc

warna biru pada rotor disc
Warna Biru Pada Rotor Disc

Tanda rotor disc rosak pada kereta yang seterusnya ialah ada warna biru pada rotor disc pada kereta Anda. Tompok biru muncul pada rotor anda akibat brek berpanjangan.

Semakin lama anda menekan pedal brek anda, semakin banyak geseran dan haba yang terdedah kepada pemutar anda.

Dari masa ke masa, ini mengambil tol pada rotor anda, terutamanya bagi pemandu yang “ride their brakes” untuk menuruni bukit, jalan melengkung atau kawasan pergunungan.

Rotor biasa berwarna perak atau kelabu, melainkan ia dicat dengan warna tersuai.

6. Deep Grooves

deep grooves
Deep Grooves

Tanda rotor disc rosak pada kereta yang seterusnya ialah terjadi deep grooves pada kereta Anda. Rotor beralur berkembang daripada sentuhan berulang dengan pad brek.

Apabila rotor anda sentiasa terdedah kepada haba dan geseran, ia menghasilkan tanda skor atau alur, sama seperti garisan pada rekod vinil

 Jika tidak dirawat, inden ini boleh menyebabkan brek dan kegagalan stereng kerana ia menghalang pemutar anda daripada mendatar pada pad brek.

Sebagai alternatif, tanda markah yang boleh dilihat boleh terbentuk lebih awal jika terdapat batu yang tersekat di antara pemutar dan perisai pemutar anda.

Jika brek anda bertindak, tanggalkan roda anda dan periksa kawasan antara rotor dan pelindung habuk anda.

Jika ada sesuatu yang tersekat, anda boleh membengkokkan pelindung habuk dengan mudah dan membiarkannya jatuh.

Jika rotor anda berada dalam keadaan baik, ia harus mempunyai permukaan licin dengan ketidaksempurnaan yang minimum.

7. Corrosion

corrosion in rotor disc
Corrosion

Tanda rotor disc rosak pada kereta yang seterusnya ialah terjadi corrosion pada brek kereta Anda. Hakisan berlaku apabila rotor anda terdedah kepada kelembapan.

Memandangkan kebanyakan rotor diperbuat daripada keluli, ia sangat mudah terdedah kepada karat.

Keadaan hujan, salji, hujan es dan lembap boleh menyebabkan karat permukaan terbentuk dalam masa seminggu, tetapi karat yang terbina boleh memakan pemutar anda sepenuhnya dan menghasilkan permukaan yang tidak rata.

Karat meminimumkan keupayaan memberhentikan pad brek anda, yang boleh menyebabkan bunyi dan getaran.

Sedikit karat permukaan adalah perkara biasa, tetapi karat terkumpul dengan cepat jika anda tidak menekan brek anda untuk seketika.

Pastikan anda memeriksa rotor anda sebelum memandu jika anda telah meninggalkan kereta anda diletakkan selama 3-4 minggu.

Bersihkan rotor dan pad brek anda dengan kerap untuk mengeluarkan sebarang serpihan terbina.

Jika terdapat lapisan nipis karat, anda boleh menggosoknya dengan berus dawai dan pembersih brek.

8. Bibir di Sekeliling Tepi Luar Rotor

bibir di sekeliling tepi luar rotor
Bibir di Sekeliling Tepi Luar Rotor

Tanda rotor disc rosak pada kereta yang seterusnya ialah terbentuk bibir di sekeliling tepi luar rotor atau rotor tidak purata.

Bibir terbentuk di pinggir rotor anda apabila pad brek anda haus ke dalamnya. Apabila rotor anda haus dan tidak sekata, ia tidak boleh terletak rata pada pad brek.

Memandangkan pad brek anda hanya mampu menekan bahagian dalam rotor anda, ia mewujudkan rabung yang ketara berhampiran tepi luar.

Untuk memeriksa bibir, anda tidak perlu mengeluarkan tayar anda.

Letakkan jari anda pada pemutar (cakera logam terus di dalam kawasan potongan roda anda), dan rasakan kawasan yang terangkat di pinggir luar.

9. Pad Brek Usang

pad brek usang
Pad Brek Usang

Tanda rotor disc rosak pada kereta yang seterusnya ialah pad brek kereta Anda sudah usang. Pad brek nipis melemahkan rotor anda dan membawa kepada masalah brek.

Lama kelamaan, pad brek menjadi lebih nipis apabila haus, tetapi apabila plat belakang logamnya terdedah, ia mengisar pada pemutar anda dan merosakkannya.

Ini boleh menyebabkan brek bising atau kuasa brek berkurangan, jadi pastikan anda memeriksa ketebalan pad anda dengan kerap.

Untuk mengukur pad brek anda, keluarkan roda kereta anda dan cari pad antara plat belakang dan rotor.

Letakkan tolok pad brek dari bahagian bawah ke tepi atas pad brek, dan ulangi pengukuran ini pada beberapa titik untuk memastikan pad mempunyai ketebalan yang sekata.

Bergantung pada kenderaan anda, ketebalan pad brek berbeza-beza, tetapi kebanyakan pengeluar tidak mengesyorkan memandu dengan pad lebih nipis daripada 6.35 mm (0.25 in).

Secara amnya, pad brek bertahan 25-60,000 miles, tetapi pastikan anda mengukurnya jika anda melihat sebarang bunyi atau getaran yang datang dari brek anda.

Satu set pad brek gantian hadapan dan belakang berjulat antara $50-160, tetapi jangkakan untuk membayar mana-mana antara $200-500 untuk memasangnya.

10. Rotor Nipis

rotor nipis
Rotor Nipis

Tanda rotor disc rosak pada kereta yang seterusnya ialah rotor kereta Anda menjadi nipis.

Rotor yang haus mudah retak, yang boleh mengakibatkan kegagalan brek. Walaupun rotor haus secara semula jadi dengan usia, rotor nipis lebih mudah rosak.

Untuk memastikan pemutar anda selamat untuk jalan raya, semak ketebalan minimum yang dicop oleh pengeluar pada bahagian tepi luar atau topi tengah.

Untuk mengukur ketebalan pemutar anda, remove the lug nuts and tire and take off the rotor.

Gunakan caliper untuk mengukur pemutar pada titik paling nipis, dan kemudian ukur pada tempat yang berbeza untuk memastikan ia mempunyai permukaan yang sekata.

Bergantung pada pemutar dan pengilang, ketebalan minimum berbeza-beza, tetapi selalunya 2 mm (0.2 cm) kurang daripada pemutar baharu.

Rotor nipis juga berbahaya kerana ia tidak dapat menyerap dan menghilangkan haba dengan baik, meningkatkan risiko pad brek anda terlalu panas.

11. Mileage Exceeding 60-70,000 Miles

mileage exceeding 60-70,000 miles
Mileage Exceeding 60-70,000 Miles

Tanda rotor disc rosak pada kereta yang seterusnya ialah mileage exceeding 60.000 – 70.000 miles.

Kenderaan jarak tempuh tinggi memerlukan penggantian rotor yang kerap. Apabila tiba masanya untuk menggantikan pad brek anda, periksa juga rotor anda.

Rotor direka untuk bertahan antara 60-70,000 miles, tetapi pemanduan yang agresif, pad brek nipis dan kakisan boleh menyumbang kepada jangka hayat yang lebih pendek.

Jika anda tidak mengalami sebarang masalah stereng atau brek, mekanik anda mungkin memunculkan rotor anda dan bukannya menggantikannya.

Ini melibatkan melicinkan sebarang penyelewengan permukaan dengan pelarik brek.

Jangan sekali-kali timbulkan semula rotor anda tanpa mengukurnya terlebih dahulu—pastikan ia tidak haus sehingga ketebalan minimumnya.

Biasanya, ia lebih murah untuk menggantikan pemutar anda daripada memasangnya semula.

Kos penurapan semula rotor sekitar $60 setiap rotor, manakala penggantian rotor konvensional adalah kira-kira $30.

Jika rotor anda mempunyai sebarang keretakan, alur, berkarat atau bintik biru, teruskan dan gantikannya, ini selalunya merupakan tanda kerosakan yang tidak dapat dipulihkan.