15 Kereta Hatchback Terbaik 2024 Dan 2025 di Dunia (New)

JenisKereta.com – Kereta Hatchback Terbaik 2024 Dan 2025 di Dunia, panggil kami Goldilocks, kerana kami rasa hatchback adalah pilihan yang tepat.

Berbanding dengan SUV yang tinggi dan sedan yang dihantui oleh keterbatasan bagasi, hatchback dengan berkesan menggabungkan fleksibiliti SUV dengan dinamik pemanduan yang lebih menarik.

Ia adalah kombinasi yang effectively kills two birds with one stone, dan berhasil memuaskan kedua-dua otak kiri yang logik dan otak kanan yang emosi kita.

Mari kita hadapi, SUVs mungkin kurang dalam penglibatan di belakang stereng berbanding dengan kereta yang setaraf dengannya, tetapi pintu belakang yang tinggi dan berat ini memudahkan untuk membawa penumpang dan kargo secara serentak.

Ia adalah pilihan yang munasabah, walaupun bukanlah pilihan yang begitu menarik. Tetapi bukan kehidupan harus menawarkan sedikit kegembiraan dari semasa ke semasa?

Berikut ialah senarai kereta hatchback terbaik 2024 dan 2025 di dunia.

1. Toyota Supra

kereta hatchback terbaik 2024 dan 2025 di dunia toyota gr supra
Toyota Supra

Senarai kereta hatchback terbaik 2024 dan 2025 yang pertama ialah kereta hatchback Toyota Supra.

Kehadiran Toyota GR Supra, memberikan cukup kegembiraan, gaya, dan dramatik untuk menggantikan kelemahan sedannya, hatchback, dan SUV yang lebih tenang.

Dibangunkan dan dibina bersama BMW Z4 convertible, GR Supra menawarkan kualiti pembinaan yang serupa dan bahan-bahan dalaman yang lebih ringkas tetapi tetap menarik.

Enjin turbo empat-silinder 255 hp pada tahap masuk memberikan kuasa yang mencukupi, tetapi kita tidak dapat tidak memuja enjin turbo 3.0 liter enam-silinder BMW pilihan 382 hp yang membuatkan dua tempat duduk ini meluncur.

Penggerak roda belakang adalah satu-satunya pilihan, dan rangka GR Supra yang mantap dan stereng yang tajam membolehkannya menjadi hidup di jalan berliku dan litar lumba.

Walaupun mungkin agak banyak meminjam dari simpanan bahagian BMW bagi beberapa peminat Toyota, dan reka bentuk luar yang condong mencipta titik buta yang agak besar, namun demikian, GR Supra tetap menjadi salah satu kereta sukan kegemaran kami.

2. BMW i4

kereta hatchback bmw i4
BMW i4

Senarai kereta hatchback terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta hatchback BMW i4.

BMW i4 sedan sepenuhnya elektrik adalah sebahagian penting dari portfolio EV yang berkembang pesat BMW.

Ia menawarkan gaya 4-series Grand Coupe dengan kuasa bateri dan kelakuan jalan yang sangat halus.

Terdapat tiga rasa i4 yang berbeza, pertama adalah enjin tunggal penggerak roda belakang, dengan eDrive35 menawarkan 281 daya kuda dan 260 miles jarak EPA.

Manakala eDrive40 menghasilkan 335 daya kuda dengan jarak pemanduan yang dianggarkan 300 miles.

Angka tersebut menurun kepada 245 miles dalam i4 M50 536 hp yang pedas, empat roda pemanduan.

Yang terakhir memandu seperti M3 yang lebih baik, yang merupakan pujian besar.

M50 mencapai 60 mph hanya dalam 3.3 saat, 0.2 saat lebih cepat daripada M3 Competition, dan ia boleh melonjak dari 50 hingga 70 mph hanya dalam 2.0 saat—0.7 saat lebih cepat daripada Bimmer.

Apabila tidak melakukan pecutan pemanasan perut, i4 adalah pemandu harian yang baik.

Walaupun kurang maklum balas stereng yang kami utamakan dalam kereta M lain, ia adalah sedan yang menarik dan halus dengan pemanduan yang lentur dan pengendalian sports -sedan yang memuaskan.

3. BMW 4 – Series Gran Coupe

bmw 4 series gran coupe
BMW 4 – Series Gran Coupe

Senarai kereta hatchback terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta hatchback BMW 4 – Series Gran Coupe.

Lupakan bahawa BMW 4-series Gran Coupe 2023 mempunyai “coupe” dalam namanya; fikirkan ia sebagai sebuah sedan sukan empat pintu dalam bentuk dua pintu.

Seperti sedan 3-series biasa dan coupe 4-series, 4-series Gran Coupe menawarkan kabin yang terurus dan teratur serta pilihan enjin turbo empat silinder atau turbo enam silinder.

Yang terakhir, dipanggil M440i, meluncur ke 60 mph hanya dalam 3.9 saat di trek ujian kami dan terasa cukup cekap di jalan berliku untuk membuat anda berfikir “M3”.

Ruang kepala di tempat duduk belakang tidak sebesar dalam sedan 3-series yang lebih tegak, tetapi reka bentuk fastback 4-series secara cerdik menyembunyikan pintu belakang besar bergaya liftback.

Audi A5 Sportback dan Kia Stinger juga menggunakan trik yang sama, tetapi kelakuan jalan BMW lebih halus daripada dua pesaing tersebut.

Jika anda suka dengan penampilan 4-series tetapi mahu sesuatu yang lebih mesra alam, pertimbangkan i4, yang berkongsi badan dan dalaman 4-series Gran Coupe tetapi menggantikan kuasa elektrik sepenuhnya.

4. Audi A5 Sportback

kereta hatchback audi a5 sportback
Audi A5 Sportback

Senarai kereta hatchback terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta hatchback Audi A5 Sportback.

A5 Sportback adalah sedan premium yang cantik, menyeronokkan untuk dikendalikan, dan lancar untuk dikendalikan yang tidak seagresif S5 Sportback 349 HP, yang kami ulas secara berasingan.

Sebagai versi yang dipanjangkan dari coupe dan convertible A5, A5 Sportback menggunakan tetapan kuasa yang sama dengan enjin turbo empat segaris yang dipasangkan dengan transmisi automatik dwi-kopling tujuh-kelajuan dan penggerak roda empat.

Model A5 Sportback 40 mempunyai 201 daya kuda dan 236 paun-kaki tork, manakala model A5 Sportback 45 mendapat tambahan 60 daya kuda dan 40 paun-kaki tork.

Pelbagai kemewahan standard seperti kulit berkualiti tinggi, sunroof panoramik, dan pencahayaan ambien yang memikat membuatkan A5 Sportback asas pun terasa mewah.

Walaupun pesaing seperti Mercedes-Benz C-class atau Genesis G70 mungkin mempunyai reka bentuk dalaman yang lebih bergaya.

Dalaman Sportback disokong oleh paparan meter digital yang sangat jelas dan berteknologi tinggi dengan navigasi tersedia yang dikendalikan oleh imej Google Earth.

5. Volkswagen Golf R

volkswagen golf r
Volkswagen Golf R

Senarai kereta hatchback terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta hatchback Volkswagen Golf R.

Kehebatan sebuah kereta boleh diukur sebahagian besarnya dengan seberapa mendebarkan pemanduannya.

Walaupun hiburan tidak semata-mata bergantung kepada daya kuda, Volkswagen Golf R 315 hp adalah antara yang terbaik dalam memberi rasa teruja.

Pada tahap prestasi yang lebih tinggi daripada Golf GTI yang sudah menyeronokkan, yang kami ulas secara berasingan.

Golf R menambahkan penggerak roda empat dengan mod Drift yang membolehkan Golf mengendalikan dengan penuh gaya dengan mengagihkan tork ke satu sisi aks belakang.

Walaupun tarian ini terasa lebih semulajadi dalam kereta yang sepenuhnya cenderung ke belakang seperti Ford Mustang atau Chevrolet Camaro.

Hakikat bahawa ia mungkin dalam pakej yang begitu serupa dengan Honda Civic Type R adalah hak yang inheren.

Golf R adalah hatchback yang lebih panas daripada GTI sebahagian kerana brek yang lebih besar dan pecutan ke 60 mph yang lebih daripada satu saat penuh lebih cepat.

Walau bagaimanapun, harganya yang lebih tinggi meletakkannya di kawasan kereta sukan Toyota Supra.

6. Toyota GR Corolla

kereta hatchback terbaik 2024 dan 2025 di dunia toyota gr corolla
Toyota GR Corolla

Senarai kereta hatchback terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta hatchback Toyota GR Corolla.

Toyota telah melepaskan bahagian skunkworks kenderaan prestasi mereka, Gazoo Racing, untuk memberikan rawatan tuner kepada hatchback compact Corolla.

Dan hasil kerja mereka sungguh memuaskan, hasil akhirnya adalah GR Corolla 2023.

Toyota telah mengeluarkan versi GR-tuned kereta subkompak Yaris di pasaran global sebelum ini, dari mana GR Corolla meminjam enjin turbo 1.6 liter tiga silinder.

Triple kecil ini ditingkatkan di sini kepada 300 daya kuda yang tegang dan hanya datang dengan transmisi manual enam kelajuan dan penggerak roda empat.

Toyota telah melakukan usaha dalam beberapa tahun terakhir untuk menambahkan kegembiraan kepada rangkaian mereka dengan penawaran yang lebih sporty.

Lihatlah kereta sukan Supra yang dihidupkan semula dan reka bentuk yang lebih bergaya dan hatchback panas yang terinspirasi oleh perlumbaan rally ini sepatutnya membantu usaha tersebut.

7. Honda Civic Type R

honda civic type r
Honda Civic Type R

Senarai kereta hatchback terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta hatchback Honda Civic Type R.

Stail Honda Civic Type R 2023 telah dipelbagaikan berbanding dengan pendahulunya yang direka dengan liar, tetapi itu tidak menghalangnya daripada menjadi lebih menarik untuk dikendalikan.

Ditawarkan hanya sebagai hatchback, Civic Type R dibina dari Civic generasi ke-11 yang lebih beradab, yang ulasan khususnya.

Generasi baru Civic Type R menggunakan enjin empat silinder turbo yang sama seperti model sebelumnya tetapi dengan output dipelbagaikan kepada 315 daya kuda dan 310 paun-kaki tork.

Transmisi manual enam kelajuan Type R pemanduan roda hadapan juga telah ditingkatkan untuk mengendalikan peningkatan kuasa.

Dan Honda telah meningkatkan penyejukkan brek untuk membantu menangani hukuman hari lumba litar.

CTR baru ini dibina di Jepun dengan kuasa penggerak dari Ohio, tetapi ia menyeronokkan untuk dikendalikan di mana-mana sahaja di antara itu.

8. Toyota Prius

kereta hatchback terbaik 2024 dan 2025 di dunia toyota prius
Toyota Prius

Senarai kereta hatchback terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta hatchback Toyota Prius.

Hatchback Toyota Prius memulai babak baru – ya, itu adalah rujukan yang cerdik kepada kenderaan elektrik Nissan – ketika ia memasuki generasi kelima pada tahun 2023.

Selepas mungkin menjadi kereta yang paling hodoh di pasaran, Prius telah berubah menjadi rama-rama yang cantik.

Kereta baru ini menawarkan sehingga 196 daya kuda, jumlah terbanyak yang pernah ada dari sebuah Prius.

Toyota menganggarkan model penggerak roda hadapan 194 hp akan mencapai sehingga 57 mpg secara bergabung, juga merupakan angka terbaik yang pernah dicapai oleh sebuah Prius.

Kabin yang direka semula sepenuhnya menyambut pendekatan yang lebih tradisional kepada susunan ruang pemandu, dengan skrin yang lebih besar dan penawaran ciri yang lebih manis termasuk tempat duduk belakang yang boleh dipanaskan.

Prius baru ini mempunyai garis atap rendah, sikap lebar, dan kedudukan duduk rendah yang melengkapkan transisinya menjadi sesuatu yang kelihatan sangat layak untuk dikendalikan.

Toyota yang memulakan gerakan hibridnya mendapati bahawa ia bersaing dengan sebilangan besar kenderaan sekarang, seperti Hyundai Elantra Hybrid dan Corolla Hybrid milik Toyota sendiri, serta beberapa SUV hibrid.

9. Mazda 3

kereta hatchback terbaik 2024 dan 2025 di dunia mazda 3
Mazda 3

Senarai kereta hatchback terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta hatchback Mazda 3.

Walaupun harga Mazda 3 2023 seumpama kereta kompak lain, ia bercita-cita untuk bersaing dengan kereta premium lebih banyak dan dalam banyak cara, ia melakukannya.

Mazda 3 tersedia sebagai sedan atau hatchback, dan kedua-duanya sama menarik dan cekap.

Dua enjin empat-silinder ditawarkan, termasuk turbo yang bertenaga, dan anda juga boleh mendapat penggerak roda empat jika anda mahu walaupun itu bermakna mengabaikan transmisi manual enam kelajuan yang hebat.

Kereta kompak lain seperti Honda Civic, Toyota Corolla, dan Volkswagen Jetta mungkin kelihatan lebih praktikal atau mempunyai lebih banyak pengiktirafan nama.

Tetapi Mazda 3 adalah untuk pembeli yang menghargai pengalaman memandu yang memuaskan dan mencari bahan dalaman premium dalam kereta kecil mereka.

10. Honda Civic

kereta hatchback honda civic
Honda Civic

Senarai kereta hatchback terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta hatchback Honda Civic.

Selama beberapa dekad, Honda Civic telah memberikan pembeli yang berbajet sederhana sebuah kereta kompak yang membuat mereka berasa bijak kerana berjimat cermat.

Generasi terkini, termasuk model 2023, meneruskan tradisi ini dan lebih jauh, menawarkan hiasan dalaman yang menarik dan beberapa ciri yang baru-baru ini dianggap mewah.

Gaya badan sedan dan hatchback tersedia, dan anda boleh memilih dari empat enjin empat-silinder dan dua transmisi transmisi automatik terus-menerus berubah (CVT) atau manual enam kelajuan.

Semua model dilengkapi dengan infotainment skrin sentuh dan senarai ciri bantuan pemandu yang banyak, dengan pilihan yang lebih diingini tersedia di seluruh rangkaian.

Gabungan nilai, kecekapan, kemewahan, dan kelakuan jalan yang halus membuatkan Civic adalah pilihan yang jelas, walaupun apabila dibandingkan dengan pesaingnya seperti Hyundai Elantra, Mazda 3, dan Toyota Corolla.