10 Kereta Convertible Terbaik 2024 Dan 2025 di Dunia (New)

PerabotGarage.com – Kereta convertible terbaik untuk tahun 2024 dan 2025 adalah pilihan teratas bagi peminat yang ingin merasai pengalaman memandu yang unik.

Apabila anda memandu kereta ini sambil memakai baju Hawaiian, ia memberikan perasaan yang tiada tandingannya.

Walaupun beberapa daripada kegembiraan ini datang dengan pengorbanan ruang tempat duduk belakang dan kargo, namun sukar untuk bimbang tentang apa yang boleh terjadi apabila matahari bersinar terang di wajah anda.

Seperti losyen untuk berjemur, kereta convertible hadir dalam kepelbagaian kekuatan.

Mazda MX-5 Miata adalah go-kart untuk dewasa, tetapi ia pucat jika dibandingkan dengan kegah yang ganas daripada Chevrolet Corvette Z06 yang memiliki kuasa 670 HP.

Membandingkan kedua-dua kereta ini melawan satu sama lain menjadikan ia seperti membandingkan epal dengan oren, tetapi kedua-dua convertible mampu meningkatkan kadar denyut jantung anda.

Berikut ialah senarai kereta convertible terbaik 2024 dan 2025 di dunia.

1. Porsche 718 Boxster

kereta convertible terbaik 2024 dan 2025 di dunia porsche 718 boxster
Porsche 718 Boxster

Senarai kereta convertible terbaik 2024 dan 2025 yang pertama ialah kereta convertible Porsche 718 Boxster.

Walaupun 718 Boxster 2023 secara teknikalnya adalah kereta aras masuk jenama tersebut, namun prestasi cemerlangnya, enjin turbo yang kuat, dan stereng yang berhubung dengan jiwa anda menjadikannya bukan versi dilutkan dari kereta bersejarah 911.

Boxster dan saudaranya, coupe 718 Cayman, adalah perwakilan yang hebat tentang apa yang sepatutnya ada dalam sebuah kereta sukan.

Konfigurasi enjin tengah memberikan Boxster perasaan seimbang dan ringan apabila berada di jalan, dan anda boleh menikmati bunyi ekzos yang agresif serta pancaran sinar matahari pada masa yang sama dengan atap yang ditarik ke belakang.

Baiklah, anda terperangkap dalam perasaan syair, Boxster bukanlah kereta yang sempurna. Ruang kargo terhad, hanya dua tempat duduk di dalam kokpitnya, dan powertrain terbaik enjin flat-six yang manis dan merdu terhad kepada trim GTS yang mahal.

Tetapi mari kita jujur di sini ia adalah sebuah kereta sukan, jadi siapa yang akan mengharapkan ia menjadi segala-galanya kepada semua pemandu?

Itulah yang menjadikan 718 begitu istimewa, ia cemerlang dalam semua perkara yang diperlukan oleh sebuah kereta sukan.

2. Mercedes-Benz E-Class

kereta convertible terbaik 2024 dan 2025 di dunia mercedes-benz e-class
Mercedes-Benz E-Class

Senarai kereta convertible terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta convertible Mercedes-Benz E-Class.

Walaupun dengan atap terbuka, convertible E-Class ini memberikan rasa keselesaan yang mewah dan terdapat senarai pilihan yang panjang untuk membolehkan pelanggan menyesuaikan kereta mereka dengan citarasa masing-masing.

Semua convertible E-Class diberkati dengan versi 362 hp dari enjin inline-six 3.0-liter yang halus milik Mercedes.

E-Class dilengkapi dengan pelbagai barangan mewah mulai dari peti sejuk di kompartmen sarung tangan hingga tiang stereng yang boleh diubah kuasanya.

Namun, agak mengejutkan, beberapa perkara yang anda harapkan menjadi standard dalam kelas harga ini ternyata menjadi pilihan, seperti kulit upholstery dan bantuan pemandu Mercedes yang lebih canggih.

E-Class adalah sebuah kereta yang tenang, dengan fokus keselesaan, jadi mereka yang meminati kelajuan perlu mempertimbangkan AMG E53 untuk prestasi yang ditingkatkan.

Tetapi jika anda mencari sebuah kereta mewah yang dihasilkan dengan indah dengan warisan yang sepadan E-Class sentiasa menjadi pilihan yang menarik.

3. Mercedes-AMG SL-Class

mercedes-amg sl-class
Mercedes-AMG SL-Class

Senarai kereta convertible terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta convertible Mercedes-AMG SL-Class.

Meskipun kelihatan seperti sebuah kereta sukan yang bertenaga, namun Mercedes-AMG SL-Class 2023 sebenarnya lebih kepada sebuah kereta grand touring dengan gaya yang mendepankan fesyen.

Pengendalian cukup tajam untuk memberikan keseronokan, tetapi keistimewaan utama SL adalah powertrain V-8 yang menggelegak.

Walaupun semua model dilengkapi dengan sistem penggerak roda empat dan dikuasakan oleh enjin twin-turbo V-8 yang sama.

SL ditawarkan dalam dua kekuatan, bermula dengan SL55 yang mempunyai kuasa 469 horsepower dan naik taraf kepada SL63 yang mempunyai kuasa 577 horsepower.

Ruang kabin SL mempunyai ruang yang mencukupi untuk dua orang dewasa dan termasuk banyak ciri kemewahan dan teknologi.

Termasuk paparan hiburan sebesar 11.9-inci yang boleh diselaraskan posisinya untuk memenuhi garis pandang pemandu dengan lebih baik.

Walaupun Mercedes-AMG merujuk kepada SL sebagai sebuah roadster, ia mempunyai dua tempat duduk belakang yang kecil.

Tetapi tempat duduk belakang lebih baik digunakan sebagai tempat untuk beg tangan atau belanjaan anda, kerana ruang kaki adalah terhad, dengan atap convertible diletakkan, begitu juga ruang kepala.

4. Mercedes-AMG E53

mercedes-amg e53
Mercedes-AMG E53

Senarai kereta convertible terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta convertible Mercedes-AMG E53.

Mercedes-AMG E53 Cabriolet adalah kereta yang berprestasi tinggi, kacak, dan sangat menarik untuk dipandu.

Apa yang membezakan E53 daripada E-Class berjenama Benz biasa adalah kecekapan atletiknya, yang boleh dilihat, dirasai, dan didengari.

Peningkatan berbanding model standard bermula dengan enjin silinder lurus enam-silinder, yang dipasang dengan turbocharger dan supercharger elektrik serta memiliki kuasa 429 horsepower dan 384 paun-kaki tork yang baik.

E53 mengendalikan suspensi sukan yang dipelbagaikan oleh AMG dan mempunyai banyak perubahan visual dari gril khas hingga ekzos empat paip, yang semuanya menyampaikan tujuan mereka yang lebih serius pada pandangan pertama.

5. Mazda MX-5 Miata

kereta convertible terbaik 2024 dan 2025 di dunia mazda mx-5 miata
Mazda MX-5 Miata

Senarai kereta convertible terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta convertible Mazda MX-5 Miata.

Untuk menyebut Mazda MX-5 Miata 2023 sebagai ikon adalah merendahkan. Kereta sukan kompak bercorak terbuka ini memperkenalkan semula pasaran apabila muncul untuk kali pertama pada tahun 1989.

Sejak itu, ia hanya menjadi lebih baik, menyempurnakan prestasinya dan pengendalian menjadi apa yang ada hari ini, salah satu perkara yang paling menghiburkan di atas empat roda.

Miata bersaing dengan Subaru BRZ dan Toyota GR 86 tetapi berbeza dengan coupe-coupe itu, ia ditawarkan dengan salah satu dari dua gaya badan terbuka convertible dengan atap kain atau Targa dengan atap keras yang boleh ditarik dipanggil RF.

Semua model dikuasakan oleh enjin empat-silinder 181 hp yang lincah dan dilengkapi dengan kotak gear manual enam kelajuan standard, kombinasi yang mengingatkan akan kereta sukan zaman dahulu.

Transmisi automatik juga tersedia tetapi lebih baik menggunakan manual, ia menjadikan dua penumpang ringan ini sebagai rakan pemanduan yang menarik.

Ia bukan pilihan terbaik untuk pengangkutan harian atau perjalanan jauh, dan pemandu yang tinggi akan mendapati ruang kabin agak sempit.

Tetapi Miata dilengkapi dengan keperluan asas, dan sasisnya dipelbagaikan dengan mahir untuk keseronokan maksimum.

6. Ford Mustang Convertible

ford mustang
Ford Mustang Convertible

Senarai kereta convertible terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta convertible Ford Mustang.

Selama lebih dari 55 tahun, Ford Mustang terus berkembang menjadi seekor kuda yang lebih berdaya maju.

Iterasi ini dilengkapi dengan enjin EcoBoost inline-four turbo yang menghasilkan kuasa 310 hp dengan transmisi manual enam kelajuan.

Dan walaupun kereta kuda ini menjadi liar seperti Shelby GT500 760 hp, yang dikaji secara berasingan, pilihan yang lebih konvensional adalah Mustang GT dengan enjin V-8 450 HP.

Baik enjin empat-silinder maupun V-8 boleh disepadukan dengan transmisi manual atau automatik 10-kelajuan.

Walaupun EcoBoost High Performance 330 hp tersedia sebagai peningkatan untuk empat-silinder, Mustang terbaik dilengkapi dengan V-8 yang menggelegak.

Walaupun pesaing berotot terdekatnya, Chevy Camaro, mempunyai ruang dalam yang lebih ergonomik.

Tempat duduk belakang Mustang yang lebih besar dan pandangan luar yang lebih baik menjadikannya lebih mudah untuk digunakan sehari-hari.

7. Ford Bronco Raptor

kereta convertible terbaik 2024 dan 2025 di dunia ford bronco raptor
Ford Bronco Raptor

Senarai kereta convertible terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta convertible Ford Bronco Raptor.

Jika anda merindui pemanduan yang ganas dan menawarkan tahap prestasi luar jalan yang ekstrem, anda mempunyai beberapa pilihan.

Ford Bronco Raptor 2023, ialah predator luar jalan yang memperkuat SUV Bronco yang sudah berkebolehan dengan enjin V-6 EcoBoost twin-turbo yang kukuh.

Sistem penggerak empat roda yang boleh diubahsuai dalam pelbagai konfigurasi, susunan suspensi dengan peredam Fox yang mampu menghadapi apa jua jenis medan yang anda hadapi, tayar 37-inci dengan alur yang dalam, dan pelbagai plat skid.

Selain itu, Bronco Raptor juga mampu menarik sehingga 4500 paun dan berlari hingga 60 batu sejam dalam masa kurang dari enam saat.

Ia bukanlah pengembara jalan raya yang paling selesa, tetapi itu bukanlah matlamatnya.

Ford ini adalah untuk peminat luar jalan yang tegar yang melihat dunia sebagai taman permainan yang besar, berpasir, dan dipenuhi batu yang menanti untuk dijelajahi.

8. Chevrolet Corvette Z06

chevrolet corvette z06
Chevrolet Corvette Z06

Senarai kereta convertible terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta convertible Chevrolet Corvette Z06.

Chevy Corvette Z06 2023 melayakkan namanya sebagai sebuah kereta yang mengangkat kedudukan terkenal ke kawasan yang diduduki oleh eksotik dari Ferrari dan Lamborghini.

Dengan enjin kini terletak di belakang pemandu, ia kelihatan tidak seperti mana-mana Z06 sebelum ini.

Tidak hanya lebih lebar daripada Corvette Stingray biasa, tetapi juga mempunyai lubang udara yang lebih besar dan sayap belakang yang unik.

Berkat kepada kruksepanjang datar, V-8 5.5-liter naturally aspirated baru Z06 yang baru ini tidak kedengaran seperti mana-mana Vette sebelum ini, dan ia mempercepat kereta ke 60 mph dalam masa hanya 2.6 saat di trek ujian kami.

Walaupun mewarisi kemudahan dan teknologi terbaik dari Stingray, prestasi dan pengendalian Z06 telah ditingkatkan dan dipertajam.

Chevy beralih kepada susunan enjin tengah untuk menjadikan Corvette C8 sebuah supercar yang lebih ramai orang mampu beli.

Dan Corvette Z06 2023 berjanji untuk memalukan lebih daripada beberapa orang yang memandu supercar yang sangat mahal apabila mereka bertemu di trek lumba.

9. Chevrolet Camaro ZL1

chevrolet camaro zl1
Chevrolet Camaro ZL1

Senarai kereta convertible terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta convertible Chevrolet Camaro ZL1.

Chevrolet Camaro ZL1 convertible berada pada garis tipis yang memisahkan antara kehidupan seharian dengan trek lumba.

Dengan menggunakan Camaro seharian (yang dikaji secara berasingan) sebagai asas pembinaan, ribut taufan yang menjadi ZL1 membuatkan Camaro LT1 dan SS yang gagah berkuasa 455 HP terasa seperti belenggu angin yang dibandingkan.

Kredit kepada V-8 supercharged 650 HP eksklusif trim ZL1, serta tayar Goodyear F1 SuperCar yang lebar yang melekat seperti s’mores.

Pakej prestasi 1LE yang tersedia membawa muncul sebuah haiwan yang lebih gagah, dengan pakej ini menambahkan tayar yang lebih lebar dan lebih melekat.

Plat camber yang boleh disesuaikan di setiap sudut, dan peredam Dynamic Suspension Spool Valve dari Multimatic.

10. Audi S5

kereta convertible audi s5
Audi S5

Senarai kereta convertible terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta convertible Audi S5.

Anda mungkin perlu meremehkan untuk membezakan model Audi S5 cabriolet prestasi tinggi 2023 dari model A5 standardnya.

Perbezaan yang bermakna tersembunyi di belakang hidung S5. Setiap S5 mendapat enjin V-6 turbocharged 349 HP dengan transmisi automatik lapan kelajuan, lonjakan besar dari turbo-four 261 hp milik A5.

Quattro all-wheel drive dari Audi adalah peralatan standard, begitu juga sepasang caliper brek depan enam piston yang kukuh.

Walaupun S5 lebih cengkam daripada gemuruh, bunyi ekzosnya yang suram adalah perubahan dalam segmen dengan banyak kehebohan dan petir.

Jantung S5 yang bergaya dan sesuai dengan roda kemudi yang tepat dan boleh diramal.

Ia kurang ruang penumpang berbanding dengan S5 Sportback empat pintu (yang dikaji secara berasingan).

Tetapi ia berkongsi teknologi yang tersedia seperti paparan Audi Virtual Cockpit, skrin infotainment yang besar, dan sistem audio Bang & Olufsen.

S5 tidak secepat pilihan yang lebih agresif seperti BMW M440i dan Mercedes-Benz C63, tetapi tetap menarik untuk dipandu.

Dan ia akan memenuhi keperluan mereka yang mencari keseimbangan antara keselesaan, prestasi berkaitan sukan, dan gaya yang berkelas.