10 Kereta Sedan Terbaik 2024 Dan 2025 di Dunia (New)

JenisKereta.com – Kereta Sedan Terbaik 2024 Dan 2025 memang masih menjadi pilihan yang relevan di pasaran automotif.

Walaupun populariti kereta sedan mungkin telah menurun, tetapi gaya badan ini masih penting dalam pelbagai jenama.

Terdapat pelbagai jenis kereta empat pintu ini, dari sedan sukan yang berorientasikan prestasi hingga sedan keluarga praktikal dan sedan mewah yang mencolok.

Tanpa mengira keperluan anda, pasti terdapat sebuah sedan yang dapat memenuhi keperluan tersebut.

Untuk membezakan antara sedan yang hebat dengan yang hanya baik-baik saja, editor kami menguji setiap satu daripada empat pintu ini melalui regimen pengujian yang teliti.

Kereta sedan terbaik tidak semestinya mahir dalam semua bidang tetapi menjadi pakar dalam misi segmen tertentu.

Sebagai contoh, kami mungkin memberi lebih tumpuan kepada hasil ujian berkaitan prestasi pada sebuah sedan sukan berbanding sedan keluarga.

Kereta sedan dalam senarai Pilihan Editor kami adalah antara yang terbaik dalam jenisnya, dengan mahir menguasai kualiti misi mereka sambil menunjukkan kecekapan di bidang-bidang di mana pesaing mereka kurang berjaya.

1. Genesis G80

kereta sedan terbaik 2024 dan 2025 genesis g80
Genesis G80

Senarai kereta sedan terbaik 2024 dan 2025 yang pertama ialah kereta sedan Genesis G80.

Kelas kereta mewah adalah tentang kehalusan, dan Genesis G80 tahun 2023 menyampaikan banyak daripadanya dari reka bentuk luaran yang berani hingga kabin yang begitu anggun.

Ia berfungsi sebagai model sederhana, di atas G70 yang kompak dan bersemangat, dan di bawah kapal pesiar baru G90, dan lebih cenderung kepada pemanduan selesa daripada pemanduan prestasi.

Selagi anda tidak mengharapkan kecekapan pemanduan dalam menikung, G80 adalah satu kepuasan yang manis, walaupun dengan enjin turbo 2.5 liter empat-silinder asas yang berputar di bawah penutup enjin.

Enjin V-6 twin-turbo 3.5 liter yang lebih kuat menaikkan suhu dan varian 3.5T Sport membawa penanganan yang lebih tajam tetapi walaupun begitu, ia bukan rival BMW M3.

Sebaliknya, Genesis menantang Audi A6, BMW 5-series, dan Mercedes-Benz E-Class—dan berbuat demikian dengan harga permulaan yang jauh lebih murah.

2. Audi A6

audi a6
Audi A6

Senarai kereta sedan terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta sedan Audi A6.

A6 2023 adalah kereta sedan mewah Audi yang mewakili kecintaan Audi, dengan kabin yang dipenuhi dengan teknologi yang dipasang dengan mahir menggunakan bahan premium.

Model-model yang memakai penamaan 45 dikuasakan oleh enjin empat silinder bertenaga turbo; penggerak roda empat adalah standard, begitu juga dengan transmisi automatik lapan kelajuan.

Model A6 siri 55 dilengkapi dengan enjin V-6 turbo 335 hp yang berkuasa, tetapi kereta sukan ini bukanlah sebegitu.

Pemeliharaan A6 adalah kompeten tetapi agak jauh, memberikan perjalanan yang lebih santai daripada pesaing yang lebih menumpukan prestasi seperti Mercedes-AMG E53 atau Maserati Ghibli.

A6 adalah saingan semula jadi kepada model berukuran sederhana yang lebih lembut seperti BMW 5-series dan Mercedes-Benz E-class.

Reka bentuk A6 mungkin disifatkan oleh sesetengah orang sebagai klasik, jadi Audi menawarkan A7 dengan reka bentuk fastback yang lebih berani, kami mengkaji model itu secara berasingan.

3. Cadillac CT4-V Blackwing

cadillac ct4-v blackwing
Cadillac CT4-V Blackwing

Senarai kereta sedan terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta sedan Cadillac CT4-V Blackwing.

Kehebatan sering diukur dalam kekuatan fizikal, dan pukulan Cadillac CT4-V Blackwing adalah seperti Hercules.

Kuasa gaharnya termasuk stereng yang komunikatif, perjalanan yang seimbang, pemeliharaan yang sesuai untuk litar lumba.

Dan enjin V-6 twin-turbo 472 hp yang berpadanan dengan tayar sticky Michelin Pilot Sport 4S dan penggerak roda belakang.

Walaupun tidak seberani model CT5-V Blackwing yang lebih besar dengan kuasa 668 hp, model yang dilengkapi enam kelajuan manual yang kami uji telah mencatatkan pecutan 4.0 saat yang mengagumkan ke 60 mph.

Dan melintasi litar suku batu dalam masa 12.4 saat pada kelajuan 116 mph.

Malangnya, dalam mitos sedan sukan tier-atas, CT4-V Blackwing tidak abadi, bersama dengan abang besar CT5-V Blackwing, ia kemungkinan adalah bab terakhir prestasi bahan api tinggi dari Cadillac.

Generasi seterusnya Caddy panas akan menjadi elektrik. Satu perkara yang pasti, walaupun CT4-V Blackwing akan dikenang sebagai seorang hero.

Salah satu kereta pemandu terbaik sepanjang masa, itulah sebabnya kami menyenaraikannya dalam senarai 10Best kami untuk tahun kedua berturut-turut.

4. BMW M3

kereta sedan terbaik 2024 dan 2025 bmw m3
BMW M3

Senarai kereta sedan terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta sedan BMW M3.

M3 adalah kereta pemandu terkenal BMW, dan model terkini menunjukkan bahawa syarikat ini masih ingat apa yang menjadikan banyak kereta M terdahulu menjadi kegemaran segera.

Versi standard M3 terkini adalah sedan belakang 473 hp yang hanya tersedia dengan transmisi manual enam-kelajuan.

Pilih M3 Competition 503 HP, dan anda perlu berpuas hati dengan transmisi automatik lapan-kelajuan.

M3 Comp boleh didapati dengan penggerak roda belakang atau semua roda, dan rangka yang dipelajari untuk litar adalah kaku sehingga hampir seperti pengalaman kereta lumba.

Semua M3 adalah cepat: dalam ujian kami, masa 60-mph model Competition penggerak roda belakang ialah 3.5 saat, 0.4 saat lebih cepat daripada kereta asas jangka panjang kami.

Kedua-dua versi akan membuatkan anda teruja di jalan atau litar, dan model asas boleh menjadi pelayar yang cukup selesa jika anda cukup sabar untuk menyelesaikan pusar memandu moden Rubiknya.

Saingan seperti Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio dan Cadillac CT4-V Blackwing membuatkan sambungan kereta-ke-pemandu yang lebih baik, tetapi M3 tetap merupakan pengalaman yang penuh keghairahan dan berasa.

5. Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

alfa romeo giulia quadrifoglio
Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

Senarai kereta sedan terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta sedan Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio.

Itali mungkin lebih dikenali dengan pasta, wain, dan Vatican, tetapi kereta prestasi negara itu yang terus bermain di minda bersemangat peminat kereta seperti kita.

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio 2023 adalah salah satu daripada yang terbaik.

Ia membanggakan 505 kuasa kuda dari enjin V-6 twin-turbo 2.9 liter yang panas, menawarkan pemeliharaan yang cekap, dan dilapisi dengan keluli cantik yang menarik perhatian tidak kira warna apa yang digunakan.

Malangnya, ia tidak akan menjadi Alfa tanpa sejarah yang bermasalah dari segi kebolehpercayaan sesuatu yang kami alami ketika kami menjalani ujian jangka panjang 40,000 batu.

Tetapi kepada pemandu tegar, prestasi dan personaliti terbuka Giulia itu berbaloi dengan sebarang masalah perkhidmatan.

Terdapat sedan sukan lain yang menyeronokkan untuk dipandu dengan reputasi yang lebih baik, seperti BMW M3, Cadillac CT4-V Blackwing, dan Mercedes-Benz C63.

Tetapi Giulia QF boleh berlawan dengan mana-mana daripada mereka dan sentiasa terasa hidup dan bersemangat, tidak kira jalan apa yang anda lalui atau seberapa pantas anda pergi.

6. Kia K5

kereta sedan terbaik 2024 dan 2025 kia k5
Kia K5

Senarai kereta sedan terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta sedan KIA K5.

Dengan wajah yang garang dan bentuk fastback yang rendah, kereta sedan Kia K5 2023 membawa gaya yang melimpah kepada segmen yang selama ini membosankan.

Reka bentuk unik K5 tidak dihampakan oleh enjin yang biasa-biasa saja, dengan dua empat silinder turbo yang termasuk versi standard 180 hp atau pilihan khusus GT yang berkuasa 290 HP.

Enjin yang lebih kuat membuat sedan keluarga Kia sangat cepat (60 mph tiba dalam hanya 5.2 saat), tetapi ia hanya menggunakan penggerak roda hadapan dan boleh dengan mudah mengatasi tayar sehingga menghasilkan bunyi bising roda berputar.

Kedua-dua enjin bersama dengan transmisi automatik lapan kelajuan, tetapi GT sahaja mempunyai kotak gear dual-clutch yang berpindah dengan cepat.

Mereka yang mahu penggerak roda empat akan terpaksa berpegang pada kuasa penggerak standard, yang kukuh untuk kebanyakan perjalanan harian.

Dengan kabin yang cantik dan ciri-ciri yang diidamkan, K5 2023 adalah kereta yang berbaloi dengan wang.

Memang, ia tidak begitu memuaskan untuk dipandu seperti Honda Accord, tetapi KIA lebih menarik daripada Toyota Camry atau Nissan Altima.

7. Hyundai Sonata

hyundai sonata
Hyundai Sonata

Senarai kereta sedan terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta sedan Hyundai Sonata.

Hyundai memberikan rasa yang sangat diperlukan kepada segmen kereta keluarga sederhana yang sebaliknya membosankan dengan Sonata yang menarik perhatian.

Sonata memberi hujah yang kukuh dengan rangkaian model yang terdiri daripada model asas yang dilengkapi dengan baik, hibrida yang menjimatkan petrol, dan N Line 290 HP untuk pencari keseronokan yang ok dengan penggerak roda hadapan.

Dua enjin empat baris melengkapkan barisan kuasa Sonata, dengan enjin asas 191 hp atau turbo 180 hp untuk pilihan SEL Plus dan Limited.

Sonata Hybrid menggunakan enjin petrol dengan bantuan dari motor elektrik untuk menggerakkan roda hadapan dengan gabungan kuasa 195 tenaga kuda dengan anggaran EPA 51 mpg di atas lebuh raya.

Walaupun Sonata adalah tawaran yang mengagumkan apabila dilihat di persimpangan harga dan peralatan, pemeliharaannya masih meninggalkannya beberapa blok dari Honda Accord yang tajam dan menarik.

8. Honda Accord

honda accord
Honda Accord

Senarai kereta sedan terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta sedan Honda Accord.

Honda Accord adalah kegemaran Car and Driver, memenangi anugerah 10Best kami tahun demi tahun dengan kabin yang luas, cara pemanduan yang mesra pengendara, dan kualiti pembinaan yang tidak dapat dinafikan.

Accord adalah model yang sama sekali baru bagi tahun model 2023, dan ia memakai reka bentuk yang elegan yang boleh dikatakan sebagai yang paling cantik yang pernah digunakan pada sedan keluarga terkemuka Honda.

Kuasa hibrid telah menjadi bahagian yang lebih penting dalam barisan Accord untuk generasi baru ini kerana ia adalah standard pada semua trim kecuali dua trim yang paling murah.

Kedua-dua itu, LX dan EX, dikuasakan oleh enjin petrol empat silinder turbo 1.5 liter yang dikenali sebanyak 192 hp yang diwarisi dari model lama dan mereka datang secara eksklusif dengan transmisi automatik berterusan (CVT).

Trim atas semuanya dikuasakan oleh sistem hibrida empat silinder baru sebanyak 204 hp yang hampir sama dengan yang dipinjam dari CR-V.

Para pereka Accord telah melengkapkan reka bentuk luar yang menarik dengan memperindah kabin dengan elemen reka bentuk yang dipinjam dari Civic, CR-V, dan HR-V yang baru direka.

Termasuk hiasan dashboard bergaya sarang lebah yang menyembunyikan ventilasi udara dan paparan infotainment segi empat bebas yang menjulang dari atas papan instrumen.

Berkaitan dengan infotainment, Accord 2023 menampilkan pelbagai teknologi yang dikemaskini.

Termasuk paparan meter digital standard baru dan skrin infotainment 12.3 inci yang tersedia dengan Apple CarPlay dan Android Auto tanpa wayar.

9. Volkswagen Jetta GLI

volkswagen jetta gli
Volkswagen Jetta GLI

Senarai kereta sedan terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta sedan Volkswagen Jetta GLI.

Jetta GLI adalah sedan kompak sukan yang meminta untuk dipandu dengan semangat.

Pada dasarnya sebuah hatchback GTI dengan bonet, GLI ditawarkan pada satu tahap trim yang lengkap dengan peralatan, serupa dengan saingan bertenaga turbo, Honda Civic Si.

Penggerak roda hadapan datang daripada enjin empat silinder turbo yang bertenaga 228 kuasa kuda.

Enjin manual enam-kelajuan adalah standard dan dengan beberapa dolar tambahan anda boleh melepaskan pergeseran dengan memilih transmisi automatik dual-clutch DSG lapan-kelajuan.

Walaupun kami menghargai senarai peralatan premium GLI tempat duduk depan kuasa yang dipanaskan.

Dan dilengkapi dengan penghawa dingin, kulit upholstery, dan sistem audio Beats yang jelas kereta yang bersemangat ini layak mendapat kasut dansa yang lebih baik daripada tayar karet musim sepanas standarnya.

Lencana merah GLI dan peningkatan prestasi menjadikannya perjalanan yang lebih menyeronokkan daripada Jetta biasa.

Tetapi berbanding pesaing seperti Hyundai Elantra N 286 HP, GLI akan mendapat faedah dari beberapa G-O tambahan.

10. Nissan Versa

kereta sedan terbaik 2024 dan 2025 nissan versa
Nissan Versa

Senarai kereta sedan terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta sedan Nissan Versa.

Nissan telah memberikan Versa kemas kini untuk tahun 2023, tetapi sedan subkompak itu tetap setia pada misinya untuk menyediakan pengangkutan murah dan cekap.

Bahagian depan yang sudah cantik kini mempunyai grille yang lebih mencolok dengan potongan trim perak yang mengalir, dan roda 17 inci pilihan baru boleh didapati untuk memperindah penampilan sedan kecil ini.

Versa dikuasakan oleh enjin empat silinder, dan walaupun kuasa 122 tenaga kuda tidak akan memenangi sebarang perlumbaan singkat dari lampu isyarat, enjin ini akan memberikan ekonomi bahan bakar yang mengagumkan di lebuh raya.

Versa juga mengagumkan dengan perjalanan yang lancar, dan ia dilengkapi dengan satu set ciri keselamatan teknologi tinggi seperti brek kecemasan.

Model 2023 juga membawa lebih banyak ciri dalaman, seperti skrin sentuh yang lebih besar pada trim SR teratas dan pad cas tanpa wayar pada SV sederhana.

Digabungkan dengan tempat duduk depan yang selesa, Nissan Versa 2023 mempunyai kabin yang dilengkapi dengan baik untuk harga yang mampu milik.

Tambah lagi dengan dinamik pemanduan yang baik dan enjin yang cekap, Versa adalah sebuah kenderaan pengangkutan harian yang cantik, jimat, dan cekap.