9 Kereta Station Wagon Terbaik 2024 Dan 2025 di Dunia

JenisKereta.com – Kereta Station Wagon Terbaik 2024 Dan 2025 adalah pilihan utama bagi mereka yang mencari ruang kargo yang luas dan keselesaan tambahan untuk perjalanan keluarga atau pengangkutan barang.

Jenis kereta ini memiliki lima pintu, yang terdiri daripada dua pintu depan, dua pintu belakang, dan satu pintu bagasi, yang membolehkan penumpang dan barang bawaan dimuatkan dengan lebih selesa.

Di Malaysia, populariti kereta station wagon terus meningkat kerana kemampuannya yang serbaguna dan sesuai dengan keperluan harian keluarga atau perniagaan.

Toyota, Honda, Mazda, dan jenama lain menawarkan pelbagai model station wagon yang memenuhi keperluan dan citarasa pengguna tempatan.

Dengan ciri-ciri keselamatan terkini, teknologi yang canggih, dan rekabentuk yang menarik.

Kereta station wagon terbaik 2024 dan 2025 menjadi pilihan utama bagi mereka yang mengutamakan ruang dan keselesaan dalam pengalaman pemanduan mereka.

1. 2024 Mini Cooper Clubman JCW

2024 mini cooper clubman jcw
2024 Mini Cooper Clubman JCW

Senarai kereta station wagon terbaik 2024 dan 2025 yang pertama ialah kereta station wagon 2024 Mini Cooper Clubman JCW.

Ini adalah Mini Cooper Clubman JCW 2024, dan badannya yang kompak menyembunyikan kerangka sportif di bawahnya sementara wajahnya yang retro-cute menyembunyikan enjin empat silinder turbo bertenaga 302 HP yang bergelora.

Ini adalah sebuah kereta stesen yang lebih sesuai untuk memecut daripada mengangkut kargo, walaupun hatchback kompak seperti Honda Civic Type R dan Volkswagen Golf R menawarkan jumlah ruang yang sama di dalamnya.

Ia direka untuk menjadi versi lebih praktikal daripada Mini Cooper JCW yang kecil, dan dari segi itu, ia berjaya.

Clubman JCW adalah sebuah kereta yang menyeronokkan untuk dipandu di jalan belakang yang berliku dan enjinnya yang bertenaga mempunyai banyak gegaran.

Perjalananannya agak tegang, yang mungkin membuat beberapa pemandu tidak berpuas hati.

Tetapi bagi mereka itu, Clubman S standard (dikaji secara berasingan) mungkin menawarkan keseimbangan yang lebih baik antara keselesaan dan ketangkasan yang mereka cari.

2. 2024 Mini Cooper S Clubman

2024 mini cooper s clubman
2024 Mini Cooper S Clubman

Senarai kereta station wagon terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta station wagon 2024 Mini Cooper S Clubman.

Bayangkan sebuah kereta stesen, dan imej yang terlintas dalam minda mungkin adalah salah satu kapal kayu dari tahun 1970-an atau sebuah Volvo berbentuk kotak dari tahun 1980-an.

Tetapi mungkin bukan Mini Cooper S Clubman 2024 yang kelihatan bergaya ini.

Walaupun saiznya kecil dan bentuknya yang ceria, pintu belakang Clubman terbuka seperti van penghantaran ke satu kawasan kargo yang lebih besar daripada di belakang Cooper Hardtop biasa.

Walaupun anda tidak akan menemui ruang yang mencukupi untuk menampung mesin basuh atau pengering.

Kepraktisan tambahan Clubman membuatnya lebih mudah untuk dibenarkan sebagai kereta harian berbanding Hardtop yang lebih kecil.

Enjin empat silinder turbo berkuasa 189 HP menyediakan pengerakan yang cergas, dan Clubman mewarisi sifat jalanan yang bersemangat daripada rangkaian yang terkenal dengan keseronokan dalam pemanduannya.

Jika anda mencari kepraktisan maksimum, Subaru Outback adalah pilihan yang lebih baik.

Tetapi jika anda boleh menerima kompromi pada ruang dalaman, Clubman adalah pilihan yang lebih menghibur.

3. 2024 Audi A4 Allroad

2024 audi a4 allroad
2024 Audi A4 Allroad

Senarai kereta station wagon terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta station wagon 2024 Audi A4 Allroad.

Suspensi yang ditinggikan dan rekabentuk yang lebih kasar adalah petunjuk bahawa A4 Allroad 2024 tidak seperti kereta Audi yang lain.

Walaupun ia tidak akan mengatasi laluan yang sama seperti Ford Bronco atau Jeep Wrangler, A4 Allroad akan membawa anda dan barang bawaan anda ke perkhemahan di laluan yang tidak begitu terurus dengan baik.

Semua model dilengkapi dengan enjin empat silinder turbo dan penggerak empat roda, dan menurut pengalaman kami, gabungan ini memberikan pengerakan yang cergas.

Sikap pemanduan di atas jalan raya A4 Allroad juga halus dan sikap kemelengkunganinya agak bertenaga, terutamanya mengambil kira ketinggian tambahan kereta ini.

Kepraktisan adalah kunci dengan sebuah kereta stesen dan A4 Allroad boleh membawa lebih banyak daripada sedan A4 biasa.

Tetapi pesaing seperti Subaru Outback dan Volvo V60 Cross Country boleh memuatkan lebih banyak di dalam peti kargo mereka.

A4 Allroad menawarkan pengalaman Audi tradisional di dalamnya, dengan kabin yang serius yang dipenuhi dengan teknologi.

Tetapi di luar bahan berkualiti tinggi, tidak banyak yang boleh menggembirakan dari segi kemewahan.

4. 2024 Mercedes-Benz E-Class Wagon

2024 mercedes-benz e-class wagon
2024 Mercedes-Benz E-Class Wagon

Senarai kereta station wagon terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta station wagon 2024 Mercedes-Benz E-Class Wagon.

Pengurangan harga, perumahan murah, akal yang biasa, dan kereta stesen semuanya menjadi barang yang kurang terdapat pada hari ini.

Walaupun kedudukannya sebagai produk pasaran niche di Amerika Syarikat, namun versi kereta stesen dari sedan kelas sederhana E yang direka semula mengikuti langkah saudara empat pintunya ke dalam generasi baru.

Di bawah penutup motornya, terdapat enjin enam silinder segaris berkapasiti 3.0 liter yang berteknologi turbo dengan bantuan sistem hibrid 48 volt yang memberikan wagon ini 375 daya kuda dan 369 paun-kaki tork.

E-Class All-Terrain dilengkapi dengan penjana udara adaptif, kabin yang lebih luas daripada sebelumnya, dan mod Off-Road untuk mengekalkan tahap pelayaran yang lancar walaupun ketika arus pasang datang.

Mercedes belum menyebut mengenai kepulangan wagon AMG E63 yang berkuasa 603 HP, tetapi kami berharap-harap cemas. E-Class All-Terrain baru akan tersedia pada tahun 2024.

5. 2024 Volvo V90 Cross Country

2024 volvo v90 cross country
2024 Volvo V90 Cross Country

Senarai kereta station wagon terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta station wagon 2024 Volvo V90 Cross Country.

Di pasaran yang didominasi oleh SUV, kereta stesen Volvo, yang merupakan asas tetap dalam rangkaian jenama tersebut, telah terpaksa menyesuaikan diri.

Salah satu kereta stesen yang masih kekal di Amerika Syarikat, V90 Cross Country 2024 menampilkan ketinggian pemanduan yang ditingkatkan.

Dan telah tumbuh lapisan plastik di sekitar roda untuk menyesuaikan selera pelanggan yang menginginkan penampilan yang tangguh dan boleh pergi ke mana sahaja untuk kereta keluarga mereka.

Walau bagaimanapun, V90 Cross Country masih menonjol di kalangan pelbagai crossover dengan penampilan bumbung panjang yang menarik, yang dipadankan dengan kabin berkualiti tinggi.

Sudah tentu ini mewah penuh dengan aksen kulit dan kayu perhatian terhadap butiran ini membantu memasukkannya dalam senarai Pilihan Editor kami untuk tahun 2024.

V90 Cross Country tidak sebermain seperti Mercedes-Benz E450 All-Terrain atau Audi A6 Allroad tetapi berasa agak bertenaga berkat enjin 295 HP dan penggerak empat roda.

Manakala sistem hibrid 48 volt membantu meningkatkan ekonomi bahan api.

V90 juga dilengkapi dengan banyak ciri bantuan pemandu sebagai standard, dan gaya badan wagon membantu Cross Country menelan kargo.

6. 2025 Audi RS6 Avant

2025 audi rs6 avant kereta station wagon terbaik 2024 dan 2025
2025 Audi RS6 Avant

Senarai kereta station wagon terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta station wagon 2025 Audi RS6 Avant.

Kereta stesen Audi RS6 Avant merupakan satu kesilapan luar biasa dalam matriks automotif.

Dengan membawa enjin V-8 twin-turbo, penggerak empat roda quattro, dan kerangka yang dihaluskan, ia membawa cetakan kereta stesen keluarga standard ke aras automobil prestasi ekstrim.

Audi meningkatkan enjin V-8 twin-turbo dari 591 daya kuda kepada 621 untuk tahun 2024, menambah sufiks “Performance” kepada namanya.

Varian 2025 menyaksikan penambahan RS6 Avant GT, sebuah varian yang sedikit lebih ringan dengan kerangka yang lebih tertumpu pada pengendalian yang luar biasa, ia juga menawarkan pilihan reka bentuk eksklusif.

Walaupun mempunyai kemahiran atletiknya, RS6 Avant masih merupakan kereta stesen sepenuhnya yang berfungsi dengan ruang duduk yang selesa untuk lima orang, bahan dan ciri-ciri dalaman yang sesuai dengan kelas mewah, serta infotainment dan teknologi kontemporari.

Pintu belakangnya membuka ke ruang kargo 30 kaki padu, memenuhi janji kereta stesen.

Proporsi yang kuatnya diselenggarakan dengan beberapa elemen aerodinamik yang agresif, tetapi ia masih dapat mengelak daripada kelihatan terlalu mencolok.

Dengan pesaing kereta stesen terdahulunya seperti Mercedes-AMG E63 S Wagon dan Porsche Panamera Sport Turismo dihentikan pengeluarannya, RS6 Avant berdiri sendiri sebagai kelas tunggal.

Pesaing terdekatnya kini datang dari dunia SUV prestasi, seperti BMW X5 M dan Mercedes-AMG GLE63 S, yang hampir sama menarik tetapi tidak sejarang itu.

7. 2024 Volvo V60 / V60 Cross Country

2024 volvo v60 atau v60 cross country
2024 Volvo V60 / V60 Cross Country

Senarai kereta station wagon terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta station wagon 2024 Volvo V60 / V60 Cross Country.

Kereta stesen adalah penawar yang hebat kepada SUV yang biasa, sering kali memberikan ekonomi bahan api yang lebih baik dan dinamik pemanduan yang lebih menyenangkan daripada crossover hari ini.

Mereka juga mempunyai gaya tersendiri yang unik, yang kami sukai. Volvo menghasilkan beberapa kereta stesen terbaik dan satu-satunya yang tersedia hari ini.

V60 dan V60 Cross Country berfungsi sebagai model pintu masuk dalam barisan atap panjang pengeluar kereta Sweden itu.

Mereka diletakkan di bawah kereta stesen V90 Cross Country yang lebih besar dan menawarkan gaya Scandinavia yang sama dan hiasan dalaman mewah seperti model Volvo lain.

Dua versi V60 tersedia: Cross Country, yang mempunyai ketinggian pemanduan yang ditingkatkan dan petunjuk gaya yang mirip SUV dan Polestar Engineered, hibrid berprestasi yang berorientasikan prestasi.

Kami suka hibrid Polestar kerana kuasa enjin yang mengagumkan dan kawalan yang tajam dan Cross Country kerana pemanduan yang selesa, yang, digabungkan dengan gaya yang halus dan pelantikan dalaman mewahnya.

8. 2024 Subaru Outback

2024 subaru outback kereta station wagon terbaik 2024 dan 2025
2024 Subaru Outback

Senarai kereta station wagon terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta station wagon 2024 Subaru Outback.

Tiga dekad yang lalu, Subaru mengambil kereta stesen keluarga tradisional dan meninggikan suspensinya untuk mencipta Outback yang hampir seperti SUV, dan formula ini terbukti sangat popular.

Dan mengapa tidak, mengingat obsesi pasaran kereta yang semakin meningkat dengan trak dan crossover?

Outback menawarkan gaya hampir seperti SUV dengan pemanduan yang seperti kereta dan ruang kargo yang banyak.

Enjin empat silinder adalah standard tetapi jika anda memerlukan kuasa tambahan terdapat enjin turbo empat pilihan dengan 260 daya kuda.

Semua Outback dilengkapi dengan penggerak empat roda dan kedua-dua enjin menghantar kuasa mereka melalui transmisi automatik berterusan yang variabel.

Kawasan kabinnya cantik, terutamanya dalam trim yang lebih tinggi, tetapi jika anda mencari kemewahan sepenuhnya anda mungkin ingin melihat pesaing seperti Audi A4 Allroad dan Volvo V60 Cross Country.

Walau bagaimanapun, kami berpendapat bahawa kemungkinan besar beberapa pembeli yang mempertimbangkan pesaing berjenama mewah akan tertarik dengan harga berorientasikan nilai dan pembungkusan yang lebih praktikal.

9. 2024 Audi A6 Allroad

2024 audi a6 allroad kereta station wagon terbaik 2024 dan 2025
2024 Audi A6 Allroad

Senarai kereta station wagon terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta station wagon 2024 Audi A6 Allroad.

Dengan gaya yang tangguh seperti SUV dan kabin kereta mewah, Audi A6 Allroad 2024 tersedia dengan sempurna untuk memanjakan anda walaupun ketika anda memakai kasut hiking anda.

Ia juga sangat berdaya, menawarkan ketinggian tanah yang lebih tinggi dan suspensi udara yang boleh diubahsuai untuk membantu anda sampai ke titik permulaan laluan yang terpencil.

Konsep kereta stesen yang tangguh bukanlah sesuatu yang baru, tentu saja, dan model-model seperti Subaru Outback dan Volvo V90 Cross Country mempamerkan kelengkapan luar rumah yang serupa.

Audi mengungguli kedua-dua mereka dalam hal keselesaan di jalan raya, dengan kabin yang canggih dari segi teknologi yang tidak dapat dipertikaikan kemewahannya.

Semua Allroad dilengkapi dengan enjin V-6 turbo, penggerak empat roda, dan transmisi tujuh kelajuan.

Kombinasi kuasa ini telah diselaraskan dengan baik, kecuali beberapa kesalahan kecil yang kami perhatikan dari transmisi semasa ujian kami.

Jika anda membeli jenama mewah dan tidak dapat memutuskan antara sedan dan SUV, A6 Allroad mungkin memenuhi keperluan anda dan meninggalkan anda dengan sedikit kompromi.

Harganya tinggi untuk memulakan, jadi jika ia di luar jangkauan anda, pertimbangkan A4 Allroad yang lebih kecil dan kurang mahal.