8 Kereta EV Terbaik 2024 Dan 2025 | Electric Vehicle

JenisKereta.com – Kereta EV Terbaik 2024 Dan 2025 semakin menjadi tumpuan ramai dalam pasaran otomotif hari ini.

Kehadirannya mengukuhkan dominasi teknologi bertenaga elektrik dalam perjalanan masa depan kenderaan.

Dengan pencapaian yang terbaik dalam prestasi serta rekabentuk futuristik, kereta jenis ini semakin mendapat tempat di hati pengguna.

Kepelbagaian pilihan yang ditawarkan oleh pengeluar-pengeluar utama memberikan peluang kepada pengguna untuk memilih yang paling sesuai dengan keperluan mereka.

Hal ini menjadikan persaingan di pasaran semakin sengit, dengan setiap pengeluar berusaha menghasilkan produk yang lebih baik dari yang lain.

Walaupun harga kereta bertenaga elektrik masih dianggap tinggi oleh sesetengah pihak, minat terhadapnya tidak berkurangan.

Para pengguna semakin yakin dengan kelebihan teknologi ini dan bersedia untuk mengambil langkah ke hadapan dengan memilih kereta EV terbaik sebagai pilihan utama mereka.

1. Toyota Mirai 2024

2024 toyota mirai
Toyota Mirai 2024

Senarai kereta EV terbaik 2024 dan 2025 yang pertama ialah kereta EV Toyota Mirai 2024.

Toyota Mirai 2024 merupakan kereta elektrik yang paling berpatutan dengan jarak perjalanan melebihi 400 miles satu cas dan ia antara sedikit yang menggunakan hidrogen sebagai bahan api.

Walaupun dikritik oleh beberapa pihak, Toyota terus memperbaiki dan menggalakkan teknologi sel bahan api dalam generasi kedua sedan ini.

Ia adalah model Toyota yang paling unik dan bergaya, dengan reka bentuk yang tersendiri dan perawatan kabin mewah yang tidak ditemui dalam barisan jenama lain.

Malangnya, ia hanya dijual di selatan California, satu-satunya tempat di negara ini dengan stesen pengisian hidrogen. Mirai bukan sekadar projek sains.

Ia adalah kereta mewah dan mudah untuk dikendalikan yang berfungsi seperti EV normal, kecuali ia mengisi semula dari habis ke 100 peratus dalam masa lima minit.

Tiada kereta lain di pasaran yang sama seperti Mirai, tetapi ia tidak terlepas daripada saingan.

SUV Hyundai Nexo dikuasakan oleh sel bahan api hidrogen yang serupa dan, seperti Mirai, ia eksklusif untuk California.

2. Mini Cooper Electric 2024

mini cooper electric 2024
Mini Cooper Electric 2024

Senarai kereta EV terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta EV Mini Cooper Electric 2024.

Dengan karakter pemanduan yang bersemangat, reka bentuk luar yang menarik, dan harga yang berpatutan.

Mini Cooper Electric yang unik dan menawan pasti mempunyai beberapa kelebihan berbanding kereta elektrik pesaing.

Malangnya, julat pemanduan yang terhad bukanlah satu daripada kelebihannya, kerana Cooper Electric hanya mampu pergi kira-kira separuh jauhannya setiap cas berbanding pilihan-pilihan murah lain seperti Chevrolet Bolt EV dan Nissan Leaf.

Namun, ia lebih menyeronokkan untuk dipandu berbanding penawaran-penawaran tersebut, dan masa pecutanannya adalah hampir sama dengan model Mini bertenaga petrol.

Pelbagai keselesaan diberikan sebagai standard, dan Cooper Electric dilengkapi dengan banyak teknologi bantuan pemandu.

Sekiranya bukan kerana julat pemanduan yang agak pendek, Cooper Electric boleh menjadi pilihan yang berjaya untuk pemandu yang ingin menukar kepada EV.

Tetapi ia tidak mempunyai apa yang diperlukan untuk bersaing dengan apa yang ditawarkan oleh pemimpin dalam kategori kereta elektrik.

3. Nissan Leaf 2024

kereta ev terbaik 2024 dan 2025 nissan leaf 2024
Nissan Leaf 2024

Senarai kereta EV terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta EV Nissan Leaf 2024.

Bukti bahawa sebuah kenderaan elektrik boleh berharga berpatutan, Nissan Leaf tidak menggunakan petrol dengan harga kurang daripada $30,000.

Ini menjadikan peralihan dari pam bahan api ke stesen cas lebih mudah untuk dibenarkan, tetapi walaupun Leaf adalah murah.

Kelemahan kereta ini termasuk kapasiti cas pantas DC maksimum 50 kW yang lebih perlahan dan julat pendek 180 miles dalam ujian kami di lebuh raya 75 mph.

Julat yang lebih pendek dengan cas yang lebih perlahan adalah satu resipi untuk rasa frustrasi, tetapi jika keperluan perjalanan anda adalah rapat dan tempatan, hatchback Leaf adalah masuk akal.

Untuk lebih banyak julat pemanduan dengan harga yang lebih kurang sama, kami mencadangkan untuk membaca tentang Hyundai Kona Electric dan Chevrolet Bolt dan Bolt EUV.

Nissan mengumumkan rancangan untuk menghentikan pengeluaran Leaf, memindahkan fokus dan usaha kepada EV yang lebih mahal dan lebih besar iaitu Ariya.

4. Volkswagen ID.7 2025

kereta ev terbaik 2024 dan 2025 volkswagen id.7 2025
Volkswagen ID.7 2025

Senarai kereta EV terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta EV Volkswagen ID.7 2025.

Menyusuli jejak SUV elektrik ID.4 dan van mini ID.Buzz, Volkswagen akan segera mengeluarkan sedan ID.7, sebuah kereta elektrik keluarga empat pintu bersaiz sederhana yang serupa dengan Passat yang kini dihentikan pengeluarannya.

Berdasarkan konsep ID.Aero, ID.7 direka untuk menjadi seaerodinamik mungkin, tetapi ia juga sangat bergaya.

Walaupun akan ditawarkan dengan jentera kuasa dua motor semua roda, varian penggerak roda belakang akan menjadi yang pertama dilancarkan.

Motor tunggal menghasilkan kuasa sebanyak 282 HP dan menggerakkan ID.7 dengan bergaya.

Dengan motor kedua dan semua roda penggerak, ID.7 dijangkakan akan secepat versi motor dua BMW i4 dan Hyundai Ioniq 6.

Julat pemanduan dijangkakan sekitar 300 miles satu cas dengan susunan penggerak roda belakang tidak begitu baik.

Seperti versi julat terpanjang Hyundai dan VW mengatakan bahawa bateri yang lebih besar dengan lebih banyak julat akan tersedia kemudian.

Semua model akan dilengkapi dengan skrin infotainment sentuhan 15.0-inci yang besar dan paparan kepala yang mampu memproyeksikan arahan navigasi serta maklumat penting seperti kelajuan kenderaan.

5. Tesla Model 3 2024

tesla model 3 2024
Tesla Model 3 2024

Senarai kereta EV terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta EV Tesla Model 3 2024.

Dengan penampilan yang segar dan menarik, julat pemanduan yang dianggarkan menarik, dan harga yang mudah diakses.

Model 3 Tesla 2024 tetap menjadi pilihan yang menarik bagi pembeli kereta baru yang ingin bersikap mesra alam.

Sedan elektrik ini mengubah peraturan permainan apabila diperkenalkan untuk tahun model 2017, kerana ia membawa harga EV turun cukup rendah untuk memenuhi bajet sebilangan besar isi rumah di Amerika Syarikat.

Walaupun begitu, Model 3 telah mengalami masalah dari segi kemasan yang buruk sejak awal, ruang kabinnya sempit, dan senarai kelengkapan standardnya tidak mempunyai ciri-ciri yang diingini seperti Apple CarPlay dan radio satelit SiriusXM.

Model 3 juga kurang kontrol fizikal untuk hampir semua fungsi.

Selain daripada stereng, pedal, dan suis tingkap, terdapat sedikit butang untuk melakukan perkara-perkara mudah.

Seperti menyesuaikan cermin luar atau tiang stereng anda perlu berinteraksi dengan paparan infotainment besar pada papan pemuka.

Malangnya bagi Tesla, sekelompok pesaing telah melancarkan serangan ke wilayahnya, dan mereka sedang membuat kemajuan.

BMW i4, Hyundai Ioniq 6, dan Polestar 2 semua menyediakan pakej yang serupa dengan harga yang serupa dengan lebih sedikit keterpaksaan.

6. 2024 Polestar 2

2024 polestar 2
2024 Polestar 2

Senarai kereta EV terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta EV 2024 Polestar 2.

Dengan penampilan sofistikated seperti sedan mewah, mirip dengan Volvo S60, tetapi hatchback elektrik Polestar 2 dibina untuk dunia bebas petrol.

Anak syarikat EV Volvo, Polestar, memberikan 2 keseimbangan yang baik antara julat dan HP walaupun dalam tahap trim terendahnya.

Polestar 2 penggerak belakang asas mempunyai 295 HP dengan julat yang dikatakan sebanyak 320 miles.

Hatchback Polestar 2 penggerak all wheel drive juga tersedia, satu dengan 416 HP dan model Performance Pack yang lebih mendapat perhatian dengan 449 HP.

Kedua-duanya memiliki julat yang diklaim oleh pengeluar sebanyak 276 miles.

Harga Polestar 2 bermula jauh di atas Tesla Model 3 asas, tetapi setidaknya ia mempunyai julat yang lebih besar daripada kenderaan Elon.

Satu perkara lagi yang dimiliki oleh Polestar berbanding Tesla adalah kokpit yang lebih tradisional, lengkap dengan kluster instrumen normal dan perisian yang disokong oleh Android Google.

Walaupun Polestar 2 sentiasa mendapat ciri yang lebih baik, julat, dan HP setiap tahun, ia perlu terus berkembang lebih kuat untuk bersaing dengan kereta elektrik lain yang semakin berkembang seperti BMW i4 dan Hyundai Ioniq 6.

7. BMW i4 2024

kereta ev terbaik 2024 dan 2025 bmw i4 2024
BMW i4 2024

Senarai kereta EV terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta EV BMW i4 2024. Kenderaan elektrik tidak hanya bersaing antara satu sama lain.

Dalam kes sedan BMW i4, ia juga dibandingkan dengan setiap kereta M bertenaga petrol sebelumnya.

Dengan itu diingat, i4 perlu memenuhi dua pesanan; pemanduan prestasi dan julat maksimum.

Yang pertama dilakukannya dengan sangat baik. Model xDrive40 dan M50 masing-masing menghasilkan 396 dan 536 HP.

Kami sebenarnya memberikan kredit kepada i4 M50 kerana memiliki kualiti pemanduan dan kawalan yang lebih baik daripada M3, yang sudah menjadi salah satu sedan prestasi tinggi kegemaran kami.

Dari segi julat, xDrive40 adalah yang terpanjang daripada pilihan i4 dengan julat EPA sebanyak 307 miles.

Dan ia mempunyai keupayaan cas pantas DC yang baik dengan kelajuan sehingga 200 kW.

i4 menjadikan pemandu harian yang selesa dengan prestasi yang sangat baik apabila pedal kanan diminta, tetapi stereng yang membosankan adalah contoh di mana teknologi telah pergi sedikit terlalu jauh.

Walau bagaimanapun, i4 xDrive40 memberi kesan yang mencukupi bagi kami untuk menambahkannya ke dalam kumpulan armada jangka panjang kami untuk 40,000 miles.

8. 2024 Hyundai Ioniq 6

2024 hyundai ioniq 6
2024 Hyundai Ioniq 6

Senarai kereta EV terbaik 2024 dan 2025 yang seterusnya ialah kereta EV Hyundai Ioniq 6 tahun 2024.

Hyundai telah membuktikan dirinya sebagai pemimpin dalam kenderaan elektrik, dan sedan Ioniq 6 merupakan pembawa obor bagi reka bentuk tajam dan teknologi terkini pengeluar automotif Korea tersebut.

EV bergaya ini menggabungkan julat pemanduan yang panjang dengan reka bentuk menarik dan banyak ciri, semua dengan titik harga yang cukup menarik.

Ia berkongsi banyak komponen dengan SUV Ioniq 5 yang lebih kotak tetapi mengemas kini dalam bentuk yang lebih licin, dan lebih aerodinamik.

Kedua-dua EV ini adalah penerima terbaru anugerah EV Tahun Kami, dengan Ioniq 6 merangkul mahkota bagi tahun 2023.

Ioniq 6 datang dengan penggerak roda belakang atau semua roda dan pilihan dua pak bateri, yang lebih besar daripada yang memberikan julat pemanduan yang dianggarkan oleh EPA sebanyak 361 miles, sebuah nombor yang mengatasi bahkan Tesla Model 3.